DÜNYA

CHP'li Torun: Gündemde erken seçim yok, başarılı belediye başkanlarıyla yola devam

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, erken seçimin gündemde olmadığını söyledi. Torun, başarılı belediye başkanlarını Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerde yeniden aday göstereceklerini belirtti.
Sitede oku

AK Parti ile CHP'liler arasında 'gaz çıkarma' tartışması
Seyit Torun, bir yıldan az süre kalan yerel seçimlere ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. 

Seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini söyleyen Torun, "Eskişehir, Hatay gibi başa baş giden iller risk taşımıyor mu?" sorusuna  "Evet, Eskişehir'de milletvekili sayımız düştü ama orada Büyükerşen gerçeği var. Hatay'da Lütfü Savaş gerçeği var. Partili partisiz toplumun her kesimini kucaklayan belediye başkanları bunlar" yanıtını verdi.

Tosun, başarılı olduğunu düşündükleri belediye başkanlarıyla yeni dönemde de yola devam edeceklerini ifade etti.

Evrensel gazetesinden Çağrı Sarı'ya konuşan Torun'un açıklamaları şöyle:

— Ara ara erken yerel seçim tartışması gündeme geliyor. Partinizin bu konudaki tutumu nedir? Erken seçim talebiyle gelirse AKP, ne diyeceksiniz?

CHP'li Öztrak: Belediyeciliği biz biliriz, gündemimizde kesinlikle ittifak yok
Gündemde erken seçim yok. Bunu gerektirecek bir şey de yok. Bizim zamanında belediye başkanları görevden alınırken çağrımız olmuştu. Belediye başkanlarını, ağlatarak, baskı kurarak istifa ettiriyorlardı. Kayyım atamışlardı. Biz o zaman da demiştik ki; madem öyle milletin iradesini gasp etmeyin, seçim yapalım… O zaman gerekçeler daha geçerli olmasına rağmen erken seçim yapmayan zihniyet, şimdi neyi gerekçe gösterecek? Zaten seçimlere kalmış 3-5 ay. Belediye başkanları da kendilerini ona göre ayarlamış, plan yapmış. Korkuyorlar, korkudan da ‘ittifak' diyorlar. Biliyorlar ki içinde yaşadığımız süreçte halkın her geçen gün desteği azalıyor, her geçen gün kendileri için bir risk taşıyor. Ne kadar erken yaparsak yangından mal kaçırır gibi, ‘Halkın desteği azalmadan yaparsak, o kadar iyidir' mantığı düşünüyorlar. Bunu da daha iyi yönetmek, vatandaşa daha iyi hizmet vermek, sorunu çözmek adına değil, tamamen kendileri daha fazla zayıflamadan, siyasi olarak güç kaybetmeden, iktidarda kalma istekleri adına yapılmış bir taleptir. Biz de bu talebi kesinlikle kabul etmiyoruz. Seçimlerin zamanında yapılması gerektiğini düşünüyoruz.

— Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi'ye AKP ve MHP'nin ittifak yapması halinde 9 belediyeyi kaybedebileceğiniz ihtimalinden bahsetmişsiniz. Açar mısınız, böyle bir risk var mı?

Selvi: CHP'li Torun, 'Olası bir AK Parti-MHP ittifakında 9 belediyeyi kaybedebiliriz' dedi
Orada bir yanlış anlama var. Biz 24 Haziran seçim sonucuna göre alınan oylarla ilgili konuştuk. 24 Haziran seçimlerinin baz alınamayacağını, bazı iller için 24 Haziran sonuçlarının risk taşıdığını söyledik. Yerel seçim ve genel seçimin psikolojisi çok çok farklıdır. Sadece 24 Haziran seçim sonuçları baz alındığında, bazı illerde AKP-MHP birlikte girdiğinde oylar birbirine denk geliyor ve risk taşıyor. Böyle bir değerlendirmeydi. Yoksa o illerde asla bizim sorunumuz yok. Çünkü çok başarılı belediye başkanlarımız var. Mesele halk ittifakı. Halk da kendisini yönetecek kişi için parti ayrımı yapmaz. Bakın ben canlı bir örneğim. 2014 yerel seçimlerinde yüzde 36-38 civarında oy aldım. Aradan bir yıl sonra genel seçimlere gittik. Yüzde 24-25 bandında oy aldım. Yani insanların size bir belediye başkanı adayı olarak bakışı farklı. Daha az politik, daha az siyasi olarak görüyor. Daha çok aday profilli bir değerlendirme oluyor. Genel seçimlerde ise daha çok siyasi partiler öne çıkıyor.

— Yine de ittifak yapmadığınız takdirde Eskişehir, Hatay gibi başa baş giden iller risk taşımıyor mu?

'AK Parti ile MHP ittifak yaparsa, CHP Eskişehir ve Edirne'yi kaybedebilir'
Yoo neden riskli olsun. Bu sizin söylediğiniz şey, 24 Haziran seçim sonuçlarına göre öyle… Ama yerel seçimler öyle değil. Ha düşünebiliriz… Ama Bu genel seçimler yerel seçimle kıyaslanamaz. Evet, Eskişehir'de milletvekili sayımız düştü ama orada Büyükerşen gerçeği var. Hatay'da Lütfü Savaş gerçeği var. Partili partisiz toplumun her kesimini kucaklayan belediye başkanları bunlar.

— 24 Haziran seçimlerinde zaman yetersizliği gerekçesiyle ön seçim yapmamanız epey tartışıldı. Şimdi yereller için ön seçim kararınız var, merkez yoklaması da olacak. Neye göre belirleyeceksiniz ön seçim ya da merkez yoklaması kararını?

Aday profiline bakılır, birbirine yakındır mesela ya da aday sayısına bakılır. Buralarda elbette burada örgütün tercihleri olacaktır.

'BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANLARIYLA DEVAM'

CHP'den yerel seçim açıklaması: Belediye başkanı adayları arasında sürpriz isimler olabilir
- CHP'nin kalesi diye adlandırılan ilçelerde; Kadıköy, Çankaya, Muratpaşa, İzmir'in birçok ilçesi, örnekler çoğaltılabilir. Buralarda ön seçim yapılacak mı? Aday belirleme tutumunuz ne olacak?

Şu an için şurada ön seçim yapılacak, şurada merkez yoklaması yapılacak diyemem elbette. Ama bir yerde tartışmasız başarılı bir belediye başkanı vardır. Görevine devam ettiğinde oyumuzu artırmıştır artıracaktır, herkes hemfikirdir. Oralarda ön seçim yapmaya gerek yoktur Çünkü aday kendi profilini ortaya koymuştur. Ama başka yerde oyu düşmüştür artık başarısızdır. Seçim kazanması mümkün değildir. O da belirli değerlendirmelere tabii tutulur. Başarılı belediye başkanları ile devam ederiz. Başarısız olanlar için de belirli değerlendirmeler yapılır.

Yorum yaz