Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, yılda ortalama 270 bin ton kuru üzüm üreten ve bunun 230 bin tonunu ihraç eden Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne yaptığı ihracat sıkı kontrol ediliyor. Kontrollerde Okratoksin-A değerinin AB değerinin üzerinde çıkması durumunda 'hızlı alarm bildirimi' yapılıyor.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği verilerine göre, Avrupa Birliği'nin kuru üzümde hızlı alarm bildirim sayısında 2007-2018 sezonunda öncesi sezona göre yaklaşık 5 kat artış gösterdi.
AB'nin Türkiye'den ithal edilen çekirdeksiz kuru üzümde Okratoksin-A ile ilgili 2013-2014 sezonunda 2 adet hızlı bildirimde bulunurken, 2014-2015 sezonunda 1, 2015-2016 sezonunda 4 ve 2016-2017 sezonunda ise 6 hızlı alarm bildiriminde bulunuldu. 2017-2018 sezonunda tam 29 hızlı alarm bildirimi yapıldı.
İHRACATÇILARA UYARI: SINIR DEĞERLERE DİKKAT EDİLSİN
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yeni ihracat sezonu öncesinde ihracatçıları Okratoksin-A konusunda uyardı. Birlik tarafından ihracatçılara yönelik duyuruda şöyle denildi:
EN ÇOK İHRACAT YAPILAN ÜLKELER
Türkiye, ürettiği çekirdeksiz kuru üzümün yüzde 85-90'ınını 100'ü aşkın ülkeye ihraç ediyor. Avrupa Birliği pazarı toplam ihracatın yüzde 80-85'ini oluştururken en çok ihracat yapılan ülkeler arasında İngiltere, Almanya, Hollanda, İtalya, Fransa, Avusturya, Kanada, Belçika, İspanya, Polonya yer alıyor.
OKRATOKSİN A NEDİR?
Kuru meyve, tahıl, kahve çekirdeği, fındık, kakao, bakliyat, bira, şarap, baharat gibi ürünlerde bulunabilen bir mikotoksin. Uzmanlara göre bilinen 400'den fazla Mikotoksin arasında Aflatoksinler ve Okratoksin-A insan sağlığı açısından en tehlikeli olanlarıdır. Yetersiz kurutma ve uygun olmayan depolama koşulları, kurutulmuş meyvelerde Aflatoksin ve Okratoksin A oluşumuna neden olabilmektedir.