Büyük umutlarla Milli Eğitim Bakanlığı'na getirilen Ziya Selçuk, yaptığı açıklamalarda büyük bir zihniyet dönüşümü yaşanacağını dile getirdi. Seyr-i Sabah programında konuşan eğitim konularında yazan gazeteci Pervin Kaplan, eğitim sisteminin içinden gelmiş, bizzat kendisi de öğretmen olan Ziya Selçuk'a bir şans verilmesi gerektiğini dile getirdi:
‘BİZİ ANLAYAN BİR BAKAN DEDİLER'
Öğretmenler için eğitim projesi başlatacağını söyledi. Bir paradigma değişimi, yani sistemin tamamının değişeceğini dile getirdi. Bilimi toplum için kullanmak gerekiyor dedi. Bunlar önemli. 15 Ekim'de de bunları açıklayacağı bir makro plandan bahsediyor. Toplumun karşısında taahhüt altına girmek istiyoruz, 3 yıllık bir makro eğitim planı hazırlayacağız dedi. Ziya Selçuk, akademisyen olarak emekli, Talim Terbiye Kurulu'nda çalıştı, raporlar hazırladı, hep dönüşmesi gereken noktaları vurguladı, eğitimle ilgili sorunları konuşmak istediğimizde aradığımız görüşlerini aldığımız biriydi. Sorunları biliyor, öğretmenleri tanıyor öğrencileri biliyor. Ama sistem buna izin verecek mi? Daha da önemlisi öğretmenler bunu destekleyecek mi? Çünkü öğretmenler üstüne kuracak yapacaklarını. Binalar değil, öğretmenler eğitimin iyi olmasını sağlıyor. Şans verilmesi gerekiyor ona. Basında gazeteci ve öğretmenlerde kimse onu eleştirmiyor. En azından milli bayramlar tekrar çizelgelere girmiş durumda.
‘BAZI OKULLARDA İKİLİ EĞİTİM BAŞLIYOR'
Üniversite için puan hesaplamada değişiklik oldu. 2.3 milyon genç üniversiteli olmak için yarışa girdi. Açıköğretim programlarını eklediğinizde 857 bin öğrenci üniversiteye girdi. Alt lisans programlarına girenler oldu. Üniversitelerde 128 binden fazla boş kontenjan kaldı. Vakıf üniversitelerinin yüzde 40'tan fazlası boş. Hesaplamadan kaynaklandı bu sorunlar. Hukuk gibi bölümler sayısal öğrenciler barajı çok daha rahat aşıp eşit ağırlıklı öğrencilerin önüne geçtiği için boş kontenjanlar oldu. Bir bölüme ilk giren öğrenciyle son giren öğrenci arasında 300 puanlık farklılıklar oldu. Bunlar hep farklı puan hesaplaması yüzünden. Tercih hataları da oldu. Bazıları çıkıp öğrencileri yanılttı. Büyük sıkıntılar yaşandı. Ek yerleştirme döneminin fırsat olduğunu vurgulamak gerekiyor. Üniversiteli olma şansları olacak. Tercih yapmayanlar bundan faydalanacak. 7 Eylül üniversite kayıtlarında son tarih bu tarihten sonra takvim çıkacak. En köklü üniversitelerde bile boş kontenjan olacak. Bütün aileler çocuklarının Anadolu Liseleri'ne girmelerini istiyor. Bu liseler 7-8 yıl önce yüzde 50 başarı oranına sahipti şimdi yüzde 29'lara düştü. Liselerin tabelasını değiştirip Anadolu Lisesi yaparsanız böyle olur. Özel okulların ortalaması yüzde 49. Onca para veriliyor. Birçok lisenin maliyeti üniversiteyi aşmış durumda."