Eylül ayında Ankara-Berlin arasında üst düzeyde ziyaretler öncesinde gelişmeleri Almanya'da uzun yıllar görev yapmış gazeteci-yazar Dilek Zaptçıoğlu ile konuştuk.
‘TÜRKİYE'NİN AVRUPA BİRLİĞİ ÜYELİĞİ YÜZDE 99.9 OLMAYACAK'
Dilek Zaptçıoğlu'na göre, Türkiye Avrupa Birliği için ‘tamamen bir çıkar meselesi'. Ankara ile artık üyelik müzakereleri değil, ekonomik ilişkilerin sürdürülmesinin temel alınacağı vurgulayan Zaptçıoğlu, bu bağlamda Yunanistan benzeri bir yardımın devreye sokulabileceği öngörüsünde bulundu:
‘TÜRKİYE'DE BANKALARIN KURTARILMASI DEMEK ALACAKLILARIN PARALARINI GERİ ALMASI DEMEK'
Zaptçıoğlu, Almanya'nın Müslüman dünya ile öteden beri derin ilişkilerine dikkat çekerken, bunun doğrudan sonucunun siyasi rejimleri onaylanayan İran gibi ülkelerle ekonomik ilişkilerin de kesilmemesi olduğuna dikkat çekti. Avrupa kamuoyunda ekonomik kriz karşısında Türkiye'ye yönelik IMF kapısının gösterileceği haberlerini değerlendiren Zaptçıoğlu, asıl söz konusu olanın Avrupa'daki alacaklıların paralarını geri alması anlamına geldiğini vurguladı. Zaptçıoğlu kurulacak ilişkinin Türkiye'de hükümetin iyice zayıfladığı bir dönemde ‘bağımlılık ilişkisine düşmek olduğunun da altını çizdi:
‘ALMANYA'DAKİ MUHAFAZAKÂR SAĞ, TÜRKİYE'NİN AB'YE ÜYELİĞİNE HER ZAMAN KARŞI ÇIKMIŞTI'
Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinin başlamasına katkıda bulunan Alman sosyal demokratlarının artık yönetimde eski konumlarının bulunmadığını anımsaktırken, Berlin'de Türkiye'yi AB'de görmek istemeyen aşırı sağı kapsayacak bir hattın yükselmekte olduğuna vurgu yaptı. Zaptçıoğlu'na göre, Almanya'nın yapmak istediği Türkiye ile bir bağımlılık ilişkisi geliştirmek:
‘AVRUPA'NIN SINIRLARINI GEREKİRSE ASKERİ YÖNTEMLERLE KORUMAK'
Almanya'da son dönemde eski Merkez Bankası Yönetim Kurulu'nda bulunmuş Thilo Sarrazin'in kitabında işlediği tezlerin popüler hale geldiğini belirten Zaptçıoğlu, bu kitabın ana temasının ‘Avrupa'yı istila etmeye çalışan ve Avrupa değerlerinin aksi yönde bir İslam algısı' olduğunu anlattı. Aynı şekilde kitapta Avrupa'nın sınırlarının gerekirse askeri yöntemlerle korunmasının' gündeme taşındığını da ekledi. Zaptçıoğlu, Avrupa'daki İslamofobi'nin değirmenine militan İslamcı akımların da su taşıdığını anımsatırken, sorunların katlanmasında liberal kamuoyunun da büyük etkisi olduğunu aktardı:
‘MERKEL KALMAK İSTİYOR AMA GİDİCİ'
Dilek Zaptçıoğlu'na göre, bu sıkıntılı koşullar altında uzun süredir Almanya'yı yöneten Angela Merkel iktidarda kalmak istiyor ama gidici gibi görünüyor. Zaptçıoğlu, Almanya'nın sağa kayacağını ve daha ‘şahin' politikalar izleyeceği öngörüsünde de bulundu: