GÖRÜŞ

'Türkiye F-35 projesindeki Amerikan hatalarının rehinesi olacak'

Pentagon’un 5. nesil F-35 avcı uçaklarında tespit edilen kritik eksiklerin yeniden sınıflandırılarak daha önemsiz gösterilmesi yönündeki kararını değerlendiren Rus askeri uzman İgor Korotçenko, uçakları bu haliyle satın alacak olan ülkenin söz konusu eksikleri kendi gideremeyeceğini ve ABD’nin hatalarının rehinesi olacağını belirtti.
Sitede oku

'Pentagon, F-35'lerdeki hayati risk oluşturan kusurları gizliyor'
ABD hükümetinin faaliyetlerini denetleyen sivil toplum kuruluşu POGO'nun (Project on Government Oversight) raporuna göre F-35 ortak programında çalışan yetkililer, ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, F-35'lerdeki imalata ilişkin çok sayıda tehlikeli kusuru daha önemsiz gösterebilmek için bunları yeniden sınıflandırdı.

Raporu hazırlayan POGO uzmanı, bilinçli olarak daha önemsiz gösterilmek için yeniden sınıflandırılan 19 kritik hataya dikkat çekerek, proje denetçilerinin bu şekilde önümüzdeki yılın ekim ayında alınması gereken uçakların seri üretimi ile ilgili karar öncesinde kritik eksiklerden ‘kurtulmak' istemiş olabileceklerini kaydetti.

F-35'LER ‘UÇAN KUTULAR' OLABİLİR

Pentagon yetkililerinin bu kararını Sputnik'e yorumlayan 'Natsionalnaya Oborona' (Ulusal Savunma) dergisinin baş editörü İgor Korotçenko, F-35'lerdeki hataların içinde birçok tehlike barındırdığını söyledi.

TSK: Türk savaş pilotu F-35 ile ABD'deki ilk uçuşunu gerçekleştirdi
Korotçenko, "F-35 bir ticari proje olduğu için ABD, onu dış pazarlarda tanıtmakla ilgileniyor. Bu nedenle kusurlar, işverenlerin anlaşmadan caymaması için gizlenecek. Elbette ki uçak henüz ‘ham' ve tam olarak hazır değil. Amerikalılar buna rağmen onu teşvik ediyor. Bu nedenle Türkiye, bu uçakları aldığı taktirde risklerini de tartmalı. Uçaklar Türk Hava Kuvvetleri'ne herhangi bir avantaj sağlamayacak, ama ‘uçan kutular' olabilir. Ayrıca nokta vuruşlarındaki sapmalar büyük sorunlara dönüşebilir. Bu durumda uçak, ihracata hazır olmayan ham bir ürün ve bunu satın almaya karar veren ülkeler, Amerikalılardan tüm kusurların detaylı bir şekilde giderilmesini talep etmeli. Bunun daha yıllar süreceği ortada" diye konuştu.

‘ALICI ÜLKE F-35'LERDEKİ HATALARI KENDİ GİDEREMEZ'

Rus uzman, sözlerine şöyle devam etti:

ABD medyası, Su-57 ve F-35 karşılaştırdı
"ABD F-35'lerle ilgili ne teknik belgeleri, ne de tüm referans projelerini veriyor. Bu nedenle alıcı ülke, kullanım sürecinde meydana gelebilecek hataları kendi gideremez. O halde Türkiye, F-35 projesindeki Amerikan hatalarının rehinesi olacak. Uçaklar ya karada duracak, ya da mürettebatları için gerçek bir tehlike arz edecek".

‘RUSYA SU-57'LERİ PROJELENDİRİRKEN F-35'TEKİ HATALARI DİKKATE ALDI'

Rusya'nın 5. nesil Su-57 avcı uçaklarını projelendirirken Amerikalıların F-35'lerde yaptıkları hataları dikkate aldığını söyleyen Korotçenko, "Bugün Rus yapımı 5. nesil avcı uçağı Su-57, F-35'lerin bir alternatifi. Su-57, tüm kilit özellikleri bakımından Amerikan uçağından oldukça üstün. Bunun da ötesinde projelendirme sırasında Rusya, F-22 ve F-35'lerde baş gösteren hataları ve sorunları dikkate aldı. Böylelikle Su-57, 5. sınıf avcı uçağının Amerikan sürümüne göre çok daha kusursuz ve teknolojik olarak daha gelişmiş" ifadelerini kullandı.

Yorum yaz