YPG'ye bağlı kadın kolu olan YPJ'nin Sözcüsü Nesrin Abdullah, daha önce Sputnik'e yaptığı açıklamada uçuşa yasak bölge istediklerini söylemişti.
ABD'nin Kobani, Menbiç ve Haseke'de elektronik radar sistemi kurduğu iddiaları, ABD tarafından henüz doğrulanmazken, DSG ve YPG/YPJ ise iddiaları doğrulamaktan kaçındı.
Konuyla ilgili Sputnik'e konuşan DSG Sözcüsü Kino Gabriel, radar kurulduğu iddialarını doğrulamayarak, şöyle konuştu:
"Radar konusunu IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon güçlerine sormanız gerekiyor. Bu konu onları ilgilendiriyor. Fakat size yine de söyleyeyim. IŞİD karşıtı koalisyon güçlerinin sözcüsü radar ile ilgili yaptıkları açıklamada radarların IŞİD ile mücadele için ve diğer terörlerle mücadele için bir rolü olacağını söyledi. Fakat şu aşamada radar kurulması ile ilgili herhangi bir karar yoktur. Önümüzdeki dönemde bir planımız ve kararımız olursa kamuoyuna açıklarız. "
‘ABD AÇIKLAMA YAPARDI'
YPG Sözcüsü Nuri Mahmud ise konuyla ilgili konuşmak istemedi. Sputnik'e konuşan PYD Kobani yöneticisi Fethi Mehmed ise konunun askeri bir konu olduğu gerekçesiyle konuşamayacağını ifade ederek, konuşmaktan kaçındı.
Sputnik'e konuşan DSG'nin elindeki Cizir Kantonu Dışilişkiler Sorumlusu Ebdulkerim Omer de konunun askeri mesele olduğundan kaynaklı açıklama yapamayacağını ifade ederek, kendisinin de bu tür iddiaları basından öğrendiğini dile getirdi.
DSG'nin siyasi kanadı Demokratik Suriye Meclisi Yöneticisi Gelo İsa ise askeri konularla ilgili bir bilgilerinin olmadığını ifade ederek, konunun askeri yetkililer tarafından açıklanması gerektiğine işaret etti.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.