DÜNYA

Ankara'daki şarbon alarmı TBMM gündeminde

Et ve Balık Kurumu'nun Brezilya'dan ithal ettiği etlerde görülen şarbon hastalığı TBMM gündemine taşındı. CHP'li Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a; CHP'li Murat Emir de Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli'ye Brezilya'dan Ankara'ya uzanan süreçte hastalığın nasıl tespit edilemediğini, bu ihmalin hesabını kimin vereceğini sordu.
Sitede oku

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde yaşanan şarbon vakası CHP'li vekillerce hükümete soruldu. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, gerekli önemlerin neden alınmadığını sordu. Tanrıkulu, Oktay'dan şu sorularına yanıt istedi:

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ankara'daki şarbon vakasıyla ilgili inceleme başlattı
"-Et ve Balık Kurumu'nun Brezilya'dan ithal ettiği etlerde şarbon basili saptandığı ve 4 bin hayvandan oluşan bir sürünün karantinaya alındığı göz alındığında, bu hayvanlar ithal edilmeden önce şarbon ya da başka bir hastalık etkeni taşıyıp taşımadıklarına dair neden kontrol edilmemişlerdir?

— İthal etlerde daha önce de ‘E. coli O157' adı verilen bir hastalık mikrobu tespit edilmiş olup, bu etken böbrek hasarına neden olmakta ve çocuklarla yaşlılar için ağır bir hastalık tablosu oluşturmaktadır. Yine bir süre önce Polonya'dan ithal edilen etlerin deli dana hastalığı riski taşıdığı haberleri basına yansımıştı. Son şarbon olayı da dikkate alınarak; ithal etlerin gıda güvenliği açısından gerekli kontrollerinin uygun bir şekilde yapılmadığı düşünüldüğünde; bu hastalıkların hepsi de tehlikeli hastalıklar olup, eğer bunları zamanında tespit edecek mekanizmalar oluşturulamamışsa ya da kontrol mekanizmaları çalışmıyorsa, her türlü ihmal ve sorumluluk Tarım ve Orman Bakanlığı'nın mı olacaktır? Bahse konu ihmaller ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?

— Olası ihmaller akabinde gelecekte yaşanacak ölümler ile ilgili olarak kimler sorumlu olacaktır?

— Brezilya'dan daha önce de gemi ile çok sayıda hayvan getirildiği göz önüne alındığında; Türkiye'ye son 1 yılda toplam kaç kez hangi ülkelerden hayvan ithalatı yapılmıştır?

Ankara'da şarbon karantinası
-Son 1 yılda yapılan canlı hayvan ithalatlarında hayvanlarda şarbon olup olmadığına dair gerekli kontroller yapılmış mıdır? Yapılmışsa, toplam kaç canlı hayvanda (türlerine göre) şarbon tespit edilmiştir?

— Şarbon hastalığının çıktığı başka canlı hayvan sürüsü var mıdır? Varsa, şarbon tespiti yapılan hayvanlar hangi illerdedir? Şarbon tespiti yapılan hayvanların akıbeti nedir?

— Türkiye'de illere göre son 1 yılda toplam ne kadar hastalıklı hayvan etinin piyasaya sürüldüğü tespit edilmiştir? Bu firmalar hangileridir ve bu etlerin hangi illerde piyasaya sürüldüğü tespit edilmiştir? Bahse konu firmalara hangi tür cezai işlemler yapılmıştır?

— Şarbonlu hayvan eti tüketimi akabinde rahatsızlanıp hastanelere başvuru yapan toplam hasta sayısı nedir?"

CHP'Lİ EMİR'DEN BAKAN PAKDEMİRLİ'YE: NASIL FARK EDİLEMEDİ?

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Emir, önergesinde; hükümetin yanlış tarım ve hayvancılık politikalarının Türkiye'yi bu sektörlerde büyük bir ithalatçı konumuna getirdiğini belirterek, gerekli kontrol mekanizmaları işletilmediğinde canlı hayvan ve karkas et ithalatlarında çeşitli hastalıklara rastlandığını kaydetti.

Et ve Süt Kurumu'ndan 'şarbon karantinası' açıklaması
Brezilya'dan başlayıp Ankara Gölbaşı ilçesinde sonlanan ithalat sürecine kadar uzun bir sürenin bulunduğunu ifade eden Emir, bu süre zarfında hastalığa ait bulguların tespit edilememesine dikkati çekti. CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir önergesinde Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli'ye şu soruları yöneltti:

"-Bugüne kadar ne kadar canlı hayvan veya karkas et ithalatı yapılmıştır? Bunların ne kadarında hangi hastalıklar çıkmıştır? Hastalıklar ithalatın hangi aşamasında tespit edilmiştir?

— Ankara / Gölbaşı'nda şarbon vakasına rastlanılan hayvanlar hangi ülkeden ve kaç tane ithal edilmiştir?

— Hastalığının çıktığı sürü tek bir ihracatçıya mı aittir? Ya da hastalıklı hayvanlar farklı ihracatçılardan mı ithal edilmiştir?

— Hayvanlar ithal edilirken ithal edilen ülkede gerekli kontroller yapılmış mıdır? Yapılmış ise taraflardan hangi ülkenin uzmanlarınca yapılmıştır?

— İthal edilen söz konusu canlı hayvanların nakil sürecinde ölüm vb. herhangi bir olumsuzluk tespit edilmiş midir? Edilmiş ise nasıl bir önlem alınmıştır?

— Söz konusu hayvanların yurda sokulduğu gümrük kapılarında gerekli kontroller yapılmış mıdır? Gümrükteki karantina sürecinde bu hastalık nasıl fark edilememiştir?

— Kurban Bayramı göz önünde bulundurulduğunda hastalık çıkan hayvanlar kesim için piyasaya sürülmüş müdür?

— Hastalıklı hayvanların ithalat sürecinden Gölbaşı ilçesindeki çiftliğe getiriliş anına dek geçen süre göz önünde bulundurulduğunda, gerekli kontrol mekanizmalarının işletilmesi yönünden bir ihmal var mıdır? Var ise ihmali görülen kamu görevlileri hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

— Hastalığın görüldüğü çiftliğin yakınlarında yaşayanların iddiasına göre; yaklaşık 50 hayvan ölmüş ve ölen hayvanlar dere yatağına atılmışlar, şarbon iddiaları gündeme geldikten sonra alelacele ölen hayvanların üzerine kireç dökülüp gömülmüşlerdir. Bu iddialar doğru mudur? Doğru ise hayvanların ölüm nedenlerini incelemeden rasgele alana atılmalarında sorumluluğu olanlar hakkında işlem yapacak mısınız?

— Hastalığın özellikleri dikkate alınarak, hastalığın görüldüğü çiftliğin yakınlarında yaşayan insanların ve çiftçilerimizin beslediği hayvanların korunması için karantina dışında hangi önlemler alınmıştır?"

Yorum yaz