DÜNYA

Suudi Danışman: İran Hürmüz'ü kapatırsa, BMGK askeri müdahaleye izin verebilir

İran'dan gelen 'Hürmüz Boğazı'nda tam kontrole sahibiz' açıklamasına Suudi Arabistan'dan yanıt geldi. Suudi Enerji Bakanlığı danışmanı İbrahim El Muhanna "İran tamamen ya da kısmi olarak Hürmüz ya da Bab'ül Mendep Boğazı'nı kapatamaz" dedi ve bunun olması halinde BMGK'nın askeri müdahaleye izin verebileceğini savundu.
Sitede oku

İran Devrim Muhafızları Donanma Komutanı Tangsiri: Körfez ve Hürmüz Boğazı'nda tam kontrole sahibiz
Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı Danışmanı İbrahim El Muhanna İran'dan gelen 'ABD'nin düşmanca eylemleri devam ederse Hürmüz Boğazı'nın kapatabiliriz' uyarılarına yanıt verdi.

'İRAN TAMAMEN YA DA KISMİ OLARAK HÜRMÜZ YA DA BAB'ÜL MENDEP BOĞAZI'NI KAPATAMAZ'

Muhanna "İran tamamen ya da kısmi olarak Hürmüz ya da Bab'ül Mendep Boğazı'nı kapatamaz" dedi.

Suudi Enerji Bakanlığı Danışmanı  İran'ın Hürmüz Boğazı'nın kapatması halinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 'askeri müdahaleye izin verebileceğini' savundu. 

Muhanna ayrıca İran'a şu anda uygulanmakta olan yaptırımların İran'ın petrol ihracatını tamamen sonlandırmadığını da söyledi.

Dün İran Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri'nin yeni komutanı Tuğamiral Ali Rıza Tangsiri, İran'ın Körfez ve Hürmüz Boğazı'nda tam kontrole sahip olduğunu söylemiş " Fars Körfezi'nin güvenliğini biz sağlayabiliriz. ABD ya da diğer yabancı ülkelerin varlığına ihtiyaç yok" demişti.

Hamaney'den 'Hürmüz Boğazı' açıklaması
İranlı yetkililer daha önce de ABD'den gelebilecek düşmanca eylemlere misilleme olarak petrol taşımacılığında çok önemli bir denizyolu güzergahı olan Hürmüz Boğazı'nı kapatabilecekleri uyarısında bulunmuştu.

İran ile ABD arasındaki gerginlik ABD Başkanı Donald Trump'ın 2015'te İran ile yapılan nükleer anlaşamdan çekilmesi ve bu ülkeye yönelik ekonomik yaptırımlara geri dönmesi ile başlamıştı.

ABD'li üst düzey yetkililer daha önce İran'ın petrol ihracatını sıfır düzeyine indirmeyi amaçladıklarını duyurmuştu. İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ise geçen ay yaptığı açıklamada İran'ın petrol ihraç etmesine izin verilmemesi halinde bölgedeki hiçbir ülkenin Körfez'den petrol ihracatı yapmasına izin verilmemesi fikrini desteklemişti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Hürmüz Boğazı'nı kapatma tehdidine işaret eden Hamaney, "Cumhurbaşkanı'nın, 'İran'ın petrol satışının engellenmesi halinde, bölgede kimse petrol ihraç edemez' açıklaması, İran İslam Cumhuriyeti'nin konuya ilişkin politikasını ve yaklaşımını ortaya koyan önemli bir açıklamadır" demişti.

İran Kara Kuvetleri Komutanı Tuğgeneral Kiomars Haydari de ABD ve müttefiklerini İran'ın petrol ihracatını durdurma çabalarından kaçınmaya davet etmiş ve İran ordusunun ülkeyi savunmak için gerekli kapasiteye sahip olduğunu vurgulamıştı.

Yorum yaz