DÜNYA

Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Vışinskiy'nin serbest bırakılması konusunda ısrar ediyor

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Genel Sekreteri Ricardo Gutierrez RIA Novosti'ye verdiği demeçte, Avrupa Gazeteciler Federasyonu ve tüm uluslararası toplumu Kiev'i RİA Novosti Ukrayna Genel Yayın Yönetmeni Kirill Vışinskiy'nin tutuklanmasından dolayı kınadığını belirtti.
Sitede oku

Ukrayna mahkemesi Vışinskiy’nin tutukluluk süresini uzattı
Gutierrez, Vışinskiy'nin tutuklanmasının hemen ardında, EFJ'nin Avrupa Konseyi'nin özel platformunda bir tebliğ yayınlayarak basın özgürlüğü ihlalini resmen kınadığını hatırlattı. Gutierrez, Ukraynalı yetkililerin tutuklamayı haklı çıkarmaya çalıştığını ancak Kiev'in argümanının, federasyon tarafından kesinlikle inandırıcı bulunmadığını ifade etti.

'YAPTIKLARI GAZETECİLİK MESLEĞİNİN BİR PARÇASI'

Kiev’den Rus konsolosuna Vışinskiy’i ziyaret yasağı
Gutierrez demecinde şu ifadelere yer verdi:

"12 Temmuz'da aynı platformda yayınlanan bir yanıtta, Ukrayna hükümeti tutuklamayı haklı çıkarmaya çalışıyor. Ancak öne sürdükleri gerekçeler, gazeteci Vışinskiy ve arkadaşının gazetecilik mesleğinin birer parçasıdır. Kırım'da gerçekleştirilen referandum hakkında yazdıkları için suçlanıyorlar. Ama bu, kendine saygısı olan her gazetecinin yapacağı bir iştir. Verilen yanıt, Vışinskiy'nin çalışmalarının Ukraynalı yöneticilere uymadığını gösteriyor ve bu yüzden onu vatana ihanet suçundan tutuklamaya karar verdiler."

Genel Sekreter, EFJ'nin bu tavrını sürdürmeye devam edeceğini ve gazetecinin serbest bırakılmasını talep ettiğine vurgu yaparak "Bizim için bu dava önemli bir gündem. Açıkça gazetecilerin haklarının ihlal edildiği bir dava. Sorun çözülmedikçe de ihlali yapan ülke, tüm dünya toplumu tarafından kınanmaya devam edilecek " ifadelerini kullandı.

KİRİLL VIŞİNSKİY DAVASI

Putin, Poroşenko ile görüştü: Vışinskiy'nin akıbetiyle ilgili konuşmak için erken
15 Mayıs'ta RİA Novosti Ukrayna ofisine zorla girip arama yapan Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) mensupları, Vışinskiy'i gözaltına almış ve evinde arama yapmıştı. Ukrayna ve Rusya vatandaşlığına sahip Vışinskiy vatan hainliği ile suçlanmıştı. Vışinskiy, 17 Mayıs'ta Herson Bölge Mahkemesi'nde yapılan duruşmada 2 ay hapse mahkûm edilmişti.

Herson bölgesindeki temyiz mahkemesinde yapılan temyiz duruşmasında konuşan Vışinskiy, Rus vatandaşı olarak Putin'den salıverilmesi yönünde hukuki destek sağlamasını talep etmişti.

Rusya lideri Vladimir Putin, RİA Novosti Ukrayna yetkilisi Vışinskiy'nin tutuklanmasını, eşi benzeri görülmemiş bir olay olarak nitelemişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise tutuklamanın keyfi bir eylem olduğunu açıklayarak, Kiev'e basın mensuplarına uygulanan şiddeti durdurma talebini içeren bir protesto notası göndermişti.

24 Ağustos Cuma günü, Vışinskiy'nin tutuklu bulunduğu yüzüncü gün olacak. Rus konsolosluk yetkililerinin Vışinskiy'le görüşmelerine henüz izin verilmiş değil.

Yorum yaz