MULTİMEDYA

Yunanistan, 8 yıl süren ekonomik kurtarma programını geride bıraktı

Sitede oku

Paketin tamamlanmasıyla Atina’nın 8 yıl sonra ilk kez finansal piyasalara yeniden borçlanabilmesinin önü açıldı. Bu süreç boyunca Yunanistan, 4 hükümet değişikliği, kemer sıkma politikaları ve şiddetli protestolarla dolu bir başkent gördü. Protestolarda molotof kokteylleri, meşaleler kullanıldı, polisle sert çatışmalara girildi. Yunanistan’daki protestolardan akıllarda kalan en önemli anlar, Sputnik’in galerisinde.

1 / 9
Geniş kapsamlı protesto eylemi, Yunanistan'ın başkenti Atina'da Aralık 2015’te sosyal güvence kesintilerine karşı yapılmıştı. Başkentte 15 bin kadar protestocu toplanmıştı.
2 / 9
Yunanistan 2009 sonlarında başlayan krizden beri büyük bir borç içindeydi ve bu nedenle sıkı kemer sıkma politikaları uyguladı. 2015’te euro bölgesi ve IMF tarafından 86 milyar euroluk 3 kurtarma paketi uygulamaya koyuldu. Paket çerçevesinde emekli maaşlarına kesinti ve vergi artışı getirildi.
Fotoğrafta: Atina'da kapatılmış bir banka şubesi önünde ağlayan yaşlı kadın, Haziran 2015
--
3 / 9
Atina’daki Syntagma Meydanı, borç krizi dönemi süresince birçok kez Yunanistan vatandaşlarının öfkelerini kustuğu bir yer haline gelmişti.
Fotoğrafta: Hükümetin politikasını protesto eden üniversite öğrencilerinin katıldığı gösteriden bir kare.
4 / 9
Ocak 2016'da Atina'da çiftçilerin Yunan hükümetinin emeklilik reformunu protesto için bedava dağıttığı mandalinalar kapışılırken izdiham yaşanmıştı.
5 / 9
Eylül 2012'de Syntagma Meydanı’nda düzenlenen hükümet karşıtı protestodaki gerginlik eylemcilerin Yunan politikacıların tartışmalı kurtarma paketini onayladığı sırada polislere attığı molotof kokteylleriyle daha da kızışmıştı. Olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri duruma müdahale etmişti.
6 / 9
Ekim 2017'de Atina'da emekli maaşlarına kesintinin getirilmesini protesto eden emekliler.
7 / 9
Haziran 2011'de Atina’daki kitlesel eylemler, şiddet olaylarına dönüşmüştü.
8 / 9
Yunanistan’da Kasım 2015’te kemer sıkma tedbirlerine karşı genel grev ilan edilmiş, daha sonra da protestolar sokak olaylarına dönüşmüştü. Protestocular polislere meşale atmış, polisler de biber gazıyla karşılık vermişti.
9 / 9
Protestolarda akıllarda kalan en önemli anlardan biri Atina’da, İdari Reform Bakanlığı önünce Mayıs 2014’te yaşanan protestolardı. Atina’da 15 bin kadar protestocu toplanmıştı.
Yorum yaz