15 yıl sonra ABD topraklarındaki bir bir etkinlikte konuşan ilk Tayvanlı lider olan Tsai adada demokratik değerlerin savunucusu olmayı sürdüreceklerini söyledi.
Tsai "Ulusal çıkarlar, özgürlük ve demokrasi prensipleri çerçevesinde bölgesel istikrarı ve barışı teşvik etme sözümüzü tutmayı sürdüreceğiz" dedi.
'ÖZGÜRLÜĞÜMÜZ VE GELECEĞİMİZ HARİÇ HER ŞEY ÇİN'LE MÜZAKERE EDİLEBİLİR'
Eski ABD Başkanı Ronald Reagan'ın ABD-Tayvan ilişkilerine katkısını öven Tsai Çin ile 2 şeyi müzakere edemeyeceklerini söyledi.
Tayvan lideri " 2 şey hariç her konu müzakere edilebilir. Özgürlüğümüz ve geleceğimiz" ifadelerini kullandı.
Son olarak 2003 yılında eski Tayvan lideri Chen Shui-bian New York'ta bir dizi kamuya açık etkinlikte konuşmuş ve bir insan hakları ödülü almıştı.
KONUŞMA YAPILAN BİNA ÖNÜNDE TSAİ DESTEKÇİLERİ VE ÇİN YANLILARI GÖSTERİ YAPTI
Tayvan liderinin konuşma yaptığı binanın dışında ise Tayvan ve Pekin yanlıları ayrı ayrı gösteri yaptı. Bir uçak gökyüzünde 'Devlet Başkanı Tsai Ing-wen hoşgeldin' mesajını dalgalandırırken, bir diğeri 'Tek Çin. Tayvan, Çin'in parçasıdır' mesajını taşıdı.
PEKİN: TAYVAN, ÇİN'İN VAZGEÇİLEMEZ BİR PARÇASIDIR
ABD, Tayvan'ı bağımsız bir ülke olarak tanımıyor ancak Washington adanın en büyük silah sağlayıcısı ve en büyük gayriresmi müttefiki konumunda bulunuyor.
Tayvan-ABD ilişkileri ABD Başkanı Donald Trump'ın iktidara gelişiyle daha da gelişti. Trump'ın son olarak imzaladığı 2019 mali yılı için Ulusal Savunma Yetki Yasası'nda (NDAA) Tayvan'ı askeri alanda destekleme sözü de yer alıyor.
ABD geçen ay da Tayvan Boğazı'na 2 savaş gemisini göndermiş bunun üzerine Çin ada çevresinde bir dizi askeri tatbikat yapmıştı.
Dominik Cumhuriyeti ve Burkina Faso Tayvan'la diplomatik ilişkilerini kesmiş böylece Tayvan'la diplomatik ilişkisini sürdüren ülke sayısı 18'e düşmüştü.