MULTİMEDYA

Kuraklığın vurduğu ülkelerden görüntüler

Sitede oku

Normalin aksine yağışsız geçen yaz ayları, kuraklığa yol açtı. Yeşil alanlarıyla tanınan Avrupa şehirlerindeki parklar sarıya büründü. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklardan tarım ürünleri de etkilendi. Çeşitli tarım ürünlerinin olgunlaşma dönemlerini öne çeken sıcaklıklar, hububat ve tahıl ürünlerini ise olumsuz etkiledi. Uzmanlar, dünya genelinde artan sıcaklıkların küresel ısınmayla doğru orantılı olduğunu savunuyor.

Kuraklıkla sarsılan ülkelerden çarpıcı kareler, Sputnik’in seçkisinde.

1 / 11
İngiltere Meteoroloji Ofisi'nden yapılan açıklamada bazı bölgelerde mevsim normallerine kıyasla bu yaz şimdiye kadar sadece yüzde 6 seviyesinde yağış görüldüğü belirtildi. Meteoroloji uzmanları, yağmurlu havasıyla ünlü adanın bazı bölgelerinde yaklaşık 50 gün boyunca hiç yağış görülmediğini söyledi. Aşırı sıcaklar ve yetersiz yağış sebebiyle ülkedeki birçok çimlik alan kuruyarak yerini sarı otlara bıraktı. Ülkedeki bazı baraj, dere ve göletlerdeki suyun bitmesi sebebiyle bazı bölgeler için “çimlerinizi, bahçenizi sulamayın” ve “duşunuzu 5 dakika ile sınırlandırın” gibi uyarılar yapıldı.
Fotoğrafta: İngiltere'nin kuzeybatısında yer alan ve aşırı sıcaklar sebebiyle kurumuş Wayoh Barajı'nın görünümü.
2 / 11
Çeşitli tarım ürünlerinin olgunlaşma dönemlerini öne çeken sıcaklıklar, hububat ve tahıl ürünlerini ise olumsuz etkiledi.
Fotoğrafta: Fransız bir çiftçi, kuraklıktan etkilenen mısır tarlasında.
3 / 11
Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan çekilen ve Orta Avrupa'da son aylardaki kavurucu sıcakların doğa üzerindeki çarpıcı etkisini gözler önüne seren uydu görüntüsü.
4 / 11
İsviçre'nin batısındaki bir tarlaya atılmış aşırı olgunlaşmış domatesler.
5 / 11
İran'da yağışın ve su kaynaklarının azalmasıyla ortaya çıkan kuraklık, ülkede su krizine yol açıyor. Musluklardan da tuzlu su akması nedeniyle halk, tankerlerden su satın almak durumunda kalıyor.Huzistan eyaletine bağlı Hürremşehr ve Abadan kentleri, su sorununu protesto eden halkın gösterilerine sahne oldu.
Fotoğrafta: İran'ın İsfahan kentindeki kurumuş Zayande Rud Nehri.
6 / 11
Hollanda’da da aşırı sıcaklardan ve yaklaşık bir aydır yeterince yağmur yağmamasından dolayı kuraklık yaşanıyor. Uzun süren kuraklık doğadaki yeşil alanların sararmasına sebep oldu. Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsüne (KNMI) göre, ülkede gelecek iki hafta daha yağmur yağmayacağı tahminine yer verilirken, aşırı sıcaklar nedeniyle ülke genelinde sarı alarm verildi.
Halihazırda ülkede iki hafta daha yeterince yağmur yağmaması halinde 100 yılda bir gerçekleşen kuraklığın tekrar yaşanması bekleniyor.
7 / 11
İsveç'te mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklardan tarım ürünleri de etkilendi.
8 / 11
Irak'ta kuraklık ve su gelirlerinin yetersizliği, tarım sektörünün yüzde 50'sini olumsuz etkiledi. Kış aylarında yağışların azalması ve beraberinde getirdiği su krizi nedeniyle Irak'ta geçen Haziran ayında, sulama gerektiren pirinç, mısır ve pamuğun da arasında olduğu 8 ürünün ekimi yasaklanmıştı.
9 / 11
Avustralya son 50 yılın en kurak kışını yaşıyor. Ülkenin en kalabalık eyaleti olan Yeni Güney Galler kuraklık bölgesi ilan edildi. Eyaletin bazı bölgelerine Temmuz ayında sadece 10 milimetrelik yağış düştü. Çiftçilerin su depoları boşaldı, ekinleri kurudu.Federal hükümet acil yardım için 430 milyon dolarlık fon oluşturdu. Ancak bu miktar, tüm çiftlerin kaybını gidermek için yeterli değil.
10 / 11
Almanya’ın Kitzingen kenti sıcaklık rekoru kırdı. Şehirde iki hafta önce ölçülen sıcaklık 40,3 dereceye ulaştı. Aşırı sıcaklar Almanya’da yılda ortalama 585 hektar ormanlık alanın yanmasına neden oluyor. Almanya’da 43 yıl önce Aşağı Saksonya eyaletinde yaşanan en büyük orman yangınında 13 bin hektarlık alan küle dönmüştü.
11 / 11
Aşırı sıcaklıklar nedeniyle orman yangınlarıyla sarsılan Portekiz'in uzaydan çekilen görüntüsü.
Yorum yaz