Yeni hattı önemli kılan hususun, Bulgaristan'ın Türkiye'den gaz almasının sağlanması olduğunun altını çizen Barsukov, Türkiye'nin TANAP üzerinden gelen gazı Bulgaristan'a gönderemeyeceğini, yalnızca Türk Akımı'ndan aldığı gazı bu amaçla kullanabileceğini kaydetti.
Barsukov, Türkiye ve Bulgaristan arasında uzanan yeni hattın Bulgaristan'ın gaz transit sistemini modernleştirmeyi öngören 'ortak menfaat projesinin' (PCI) bir parçası olarak görüldüğünü ve bu nedenle AB'nin sağladığı mali kaynaklarla inşa edildiğini de ifade etti.
'AB'NİN KAYNAKLARI KULLANMA İMKANI SUNMASI, HATTIN İNŞASININ ANA GEREKÇESİ'
Kommersant'a konuşan Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Aleksey Grivaç, "AB'nin kaynaklarını kullanma imkanı sunması, bu hattın inşasının ana gerekçesi. Yeni hat, Türkiye ve Bulgaristan arasındaki ticaret hacmini gaz sevkiyatıyla artırma imkanı sunuyor" diye konuştu.
Bulgaristan'dan Türkiye'ye transit doğalgaz sevkiyatını gerçekleştirecek olan modernize edilmiş boru hattı, 3 Ağustos'ta Başbakan Boyko Borisov'un katılımıyla Yambol bölgesinde düzenlenen resmi törenle açılmıştı.
2016'da başlatılan Bulgaristan- Türkiye transit doğalgaz aktarım boru hattı projesiyle, Bulgaristan'dan Türkiye'ye olduğu gibi Türkiye'den de Bulgaristan'a doğalgaz aktarımı yapılabilecek.