MULTİMEDYA

Hasankeyf'teki tarihi Artuklu Hamamı yeni yerine indiriliyor

Sitede oku

Hasankeyf'te baraj gölünden çıkartılarak 3 kilometre ilerideki arkeolojik park alanına nakledilen 1500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı'nın, taşındığı kendinden tahrikli modüler sistem 'SPMT' aracından indirme çalışması başladı.

1 / 6
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katıldığı törenle önceki gün baraj gölü sahasından çıkartılarak arkeoparka taşınan tarihi Artuklu Hamamı'nın indirilmesi aşamasına sabaha karşı geçildi.
2 / 6
Her biri 64 olmak üzere toplam 256 tekerlekten oluşan SPMT aracı sırayla hamamın altından çekilerek krikoların üzerine indiriliyor.
3 / 6
Yaklaşık iki saatte krikoların üzerine indirilmesi planlanan 1500 ton ağırlığındaki tarihi hamam, daha sonra krikolarla yaklaşık 6 saat sürmesi planlanan çalışma ile zemine oturtulacak.
4 / 6
Taşıma işleminin 37 milyon liraya mal olduğu öğrenildi.
5 / 6
540 yaşında olması itibarıyla dünya ölçeğinde bütüncül taşınan en eski tarihi yapı sayılan Zeynel Bey Türbesi de 12 Mayıs 2017'de aynı sistemle yeni yerine başarıyla nakledilmişti.
6 / 6
Daha sonraki aşamalarda ise, İmam Abdullah Türbesi ve Kale Kapısı'nın bütün olarak taşınması planlanıyor. Ardından da Er-Rızk Camii ve minaresi, Sultan Süleyman Camii ve minaresi ile Eyyübi Camii taşınacak.
Yorum yaz