DÜNYA

Tokyo Tıp Üniversitesi kadın doktor adaylarına ayrımcılığı kabul etti

Tokyo Tıp Üniversitesi okula kabul edilen erkek adayların sayısını artırma amacıyla sistematik olarak yıllarca kadın adayların giriş sınavlarındaki notlarını düşürdüğünü kabul etti. Açıklama Japon basınındaki iddialar sonrası yapılan kurum içi soruşturmanın tamamlanmasının ardından geldi.
Sitede oku

Tokyo Tıp Üniversitesi yıllarca kadın adayların giriş sınavlarındaki notlarını düşürdü
Özel Tokyo Tıp Üniversitesi'nin kadın adayların giriş sınavlarındaki notlarını yıllarca kasıtlı olarak düşürdüğü ve bu şekilde okula daha fazla erkek doktor kabul edilmesini sağladığı kurum içi soruşturma ile doğrulandı.

Kyodo News'un ktardığına göre üniversite 2006 yılından beri tüm giriş sınavlarındaki notlar üzerinde oynama gerçekleştirmiş. Bulgular soruşturmayı yürüten avukatlar tarafından açıklandı.

Soruşturma sonuçlarına göre üniveriste yönetimi önce giriş sınavının ilk basamağına katılan tüm adayların notlarını yüzde 80 oranında azaltmış ardından da 1 ya da 2 kez okula kabul edilmeyi deneyen ancak başarısız olan erkek adayların notlarına 20 puan eklemiş.

Ancak giriş sınavında 3 kez başarısız olan kadın ve erkek adayların notlarında değişiklik yapılmamış.

Avukatlar not değişikliklerinden tam olarak kaç kadının etkilendiği konusunda ise net bir rakam henüz açıklamadı. 

'HALKIN GÜVENİNE İHANET ETTİK'

Düzenlenen basın toplantısında eğilerek özür dileyen Tokyo Tıp Üniversitesi Genel Müdürü Tetsuo Yukioka "Halkın güvenine ihanet ettik. Bu yüzden içtenlikle özür dilemek istiyoruz" dedi.

Notlarda oynama yapılmasının 'asla gerçekleşmemesi' gerektiğini söyleyen üniversitenin başkan yardımcısı Keisuke Miyazawa da gelecek dönem sınavın adil şekilde yapılacağı sözünü verdi.

Tokyo Tıp Üniversitesi Genel Müdürü Tetsuo Yukioka ve Başkan Yardımcısı Keisuke Miyazawa basın toplantısı düzenledi

Japan Tımes'ın aktardığına göre de notlar üzerinde oynama emirleri üniversitenin eski yönetim kurulu başkanı Masahiko Usui, eski başkan Mamoru Suzuki taradından verildi ayrıca bir üniversite çalışanının da skandalda rolü bulunuyor.

Daha önce skandalı ilk duyuran Yomiuri gazetesi kadın adayların erkek adaylardan giderek daha başarılı olduğunun 2010 yılı sınav sonuçlarında ortaya çıkması üzerine üniversitenin bu uygulamaya başladığını yazmıştı. 

2010'da giriş sınavlarında başarılı olan adayların yüzde 40'ının kadın olduğu, bu rakamın önceki yıla göre 2 kat fazla olduğu açıklanmış, bunun ardından üniveristenin okula yeni başlayan kadınların oranını yüzde 30'da sınırlamaya çalıştığı öne sürülmüştü.

Kadın doktor adaylarına ayrımcılığa Japon hükümetinden tepki
Gazeteye konuşan adı açıklanmayan bir kaynak üniversitenin manipulasyonunu "Kadınlar mezun olup doktor olduktan sonra genellikle evlenip çocuk sahibi olarak mesleği bırakıyor" cümlesiyle savunmuştu.

BÜROKRATIN OĞLUNUN GİRİŞ SINAVINDAKİ NOTUNUN ŞİŞİRİLDİĞİ DE DOĞRULANDI

Avukatlar ayrımcılık skandalı öncesinde Eğitim Bakanlığı'nda çalışan bir bürokratın oğlunun okula rüşvetle kabul edildiği suçlamasını soruşturuyordu.

Soruşturmada bu kişinin ve diğer bazı erkek adayların notlarının 'adil olmayan şekilde şişirildiği' de ortaya çıktı. Bazı erkek doktor adaylarının notlarının 49 puan kadar yükseltildiği belirtildi. 

Soruşturmayı yürüten avukatlardan Kenji Nakai " Bu olay gerçekten üzücü.  Aldatıcı alım uygulamaları ile sınava girenleri, ailelerini, okul yetkililerini ve bir bütün olarak toplumu aldatmaya çalıştılar" dedi.

Japonya'da çok sayıda kadın yüksek öğrenim görse de erkeklere kıyasla işe alınma ve ödenen ücretlerde ayrımcılığa uğruyor. Uzun çalışma saatleri ve çocuk bakımında kocalardan gelen yardımın eksikliği de birçok kadının kariyerini sonlandırmasına neden olabiliyor.

Yaşlanan nüfus ve düşük doğum oranı gibi sorunlar yaşayan Japonya'da hastaneler dahil iş yerleri personel bulmakta da zorlanıyor.

Yorum yaz