'SANTOS HÜKÜMETİNİN KATILDIĞI YÖNÜNDE YETERLİ KANIT VAR'
"Görevden ayrılmaya hazırlanan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos hükümetinin (suikast girişimine) katıldığı yönünde yeterli kanıt var" diyen Maduro bu kanıtların 'birkaç saat içinde' açıklanacağı sözünü de verdi.
Cumartesi günü Maduro'nun başkent Caracas'ta yaptığı konuşma sırasında patlama duyulmuş, Devlet Başkanı gökyüzüne kafası karışmış halde bakarken görüntülenmiş ardından resmi geçit töreni yapan askerlerin etrafa koşuştuğu görülmüştü.
Korumaların Maduro'nun önünce set oluşturarak Devlet Başkanı'nı korumaya çalışması da kameralara yansımıştı.
Maduro hükümeti Devlet Başkanı'na patlayıcı yüklü 2 İHA ile suikast girişimi yapıldığını açıklamıştı.
İHA'ların her birinin 1 kiloluk C4 patlayıcı taşıdığı da açıklanmıştı.
Kendilerine 'T-shirt Giyen Askerler' (Movimiento Nacional Soldados de Franela) adını veren ve daha önce adları duyulmamış bir grup Twitter'da yaptıkları paylaşımda saldırının sorumluluğunu üstlendi.
Maduro hükümeti ise girişimin ardından yaptığı açıklamada Kolombiya'nın Venezüella muhalefetindeki 'aşırı sağ' ile birlikte bu saldırıyı yaptığını ve ABD'nin Florida eyaletindeki ismi açıklanmayan kişilerce finansal olarak deteklendiğini savunmuştu.
Kolombiya ve Florida'da ülkeden göç eden binlerce Venezüellalı yaşıyor. Maduro'nun muhalifleri hükümetin muhalefete daha fazla baskı yapmak için bu girişimi kullanmasından da endişe ediyor.
BREZİLYA, VENEZÜELLALI GÖÇMENLERE KARA SINIRINI KAPADI
Federal Yargıç Helder Barreto, ülkelerindeki ekonomik ve siyasi istikrarsızlıktan kaçarak Brezilya'ya sığınan Venezüellalı göçmenlerin karayoluyla ülkeye girişilerinin geçici olarak durdurulmasına karar verdi. Kararda göçmen akışını karşılayabilecek uygun şartlar sağlanana kadar sınır geçişlerinin durdurulacağı belirtildi. Yasağın hava ve denizyoluyla gelen göçmenleri kapsamayacağı bildirildi.
Kara sınırından günde yaklaşık 800 Venezüellalı göçmenin ülkeye giriş yaptığı belirtiliyor. Venezüella'da 3 yıldır devam eden ekonomik kriz ve siyasi gerilim nedeniyle binlerce kişi komşu ülkeler Kolombiya ve Brezilya'ya göç ediyor.
Venezüellalı göçmenlerin gittiği Kolombiya'nın Amazon bölgesindeki Roraima, ülkenin en yoksul eyaletlerinden biri. Birçok Venezüellalının eyalet başkenti Boa Vista ve diğer kentlerde kötü koşullarda hayata tutunmaya çalıştığı belirtiliyor.
Brezilya hükümeti daha önce sınırın kapatılmasına karşı çıkmış ve sıradan Venezüellalıların insani krizin mağdurları olduğunu ve Brezilya'nın bu kişilere yardım etmesi gerektiğini savunmuştu.