DÜNYA

‘Kürtler, Suriye’nin kuzeyindeki kontrolü Şam’a devretmek zorunda kalacak’

'Suriye’nin Yarını' isimli ılımlı muhalif hareketinin lideri Muhammed Haled el-Şaker, Suriye’nin kuzeyinde geniş bölgeleri kontrol altında tutan Kürt örgütlerin zamanla kontrolü Suriye devletine iade etmek zorunda kalacağını belirtti.
Sitede oku

Suriyeli Kürtler, Şam'ın müzakere teklifini kabul etti
Sputnik’e konuşan el-Şaker, “Kürtlerin, amaçlarını hayata geçirmek için elinde artık bir kozu yok. Suriye’nin yeni anayasasında merkezi olmayan bir yönetim yapısını savunmak için tek seçenek Suriye hükümetiyle müzakereler” dedi.

ABD’nin son zamanlarda Demokratik Güçler’e desteği kestiğini ve Suriye’deki olaylardan çekildiğini söyleyen muhalif politikacı, “Kürtler bu toprakları yönetecek yetenekte değil, özellikle de orada Arap aşiretlerin yaşaması nedeniyle. Bu, Şam’la anlaşma kararını almalarını sağlayan nedenlerden biri oldu” yorumunda bulundu.

'KÜRTLER POLİTİK SÜRECE DAHİL OLMAYA ÇALIŞIYOR'

Bu bağlamda Kürtlerin, Suriye yönetiminin halihazırda yürüttüğü ciddi müzakere sürecine dahil olmak istediğini dile getiren el-Şaker, sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye’deki durum son zamanlarda çok değişti. Kürtler politik sürece dahil olmaya çalışıyor. Onlar, hükümetle görüşmeler başlatarak bu yönde önemli bir adım attı. Diğer yandan Suriye Demokratik Güçler ile anlaşma Şam’a ülkenin tüm toprakları üzerindeki kontrolü ele geçirme fırsatını verecek."

Yoğunlukla Kürtlerin yaşadığı bölgeler üzerindeki kontrolün Şam’ın eline geçmesinin Türkiye’nin endişelerini de gidermesi gerektiğini kaydeden el-Şaker, “Bu da Suriye yönetiminin yeni hedefi olan İdlib sorununun çözümüne yardımcı olacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Yorum yaz