DÜNYA

Batı Trakya'da atanmış müftü sorununa 'mecburi emeklilik' formülü

Yunanistan hükümetinin, Batı Trakya'daki İskeçe ve Gümülcine'de atanmış müftülerin zorunlu emekliliğe sevk edilmesi için hazırladığı yasal düzenleme meclise sunuldu. Yunan medyası, Çipras'ın, seçilmiş müftü isteyen Erdoğan'ın hatırı için böyle bir harekette bulunduğu' görüşüne yer verdi.
Sitede oku

Yunanistan, Batı Trakya'da müftü sorunuyla ilgili formül arıyor: 'Akılcı bir düzeye getirilmesi de masaya konmalı'
Başbakan Aleksis Çipras'ın talimatıyla Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bugün parlamentoya getirilen düzenlemede, Gümülcine Müftüsü Cemali Meço ve İskeçe Müftüsü Mehmet Emin Şinikoğlu'nun yaş itibariyle zorunlu emekliye ayrılmaları öngörülüyor.

2 AY İÇİNDE EMEKLİ EDİLECEKLER

Sözkonusu düzenleme yasalaşırsa, 81 yaşındaki Meço ile 78 yaşındaki Şinikoğlu 2 ay içinde emekliliye sevk edilecek.

YERLERİNE MÜFTÜ NAİBİ ATANACAK

Yunanistan'da uygulanan yasal prosedüre göre, hükümet boşalan Gümülcine ve İskeçe'deki müftülük makamlarına geçici olarak 'müftü naibi' atayacak.

Çipras: Batı Trakya'daki müftü sorunu doğrudan Yunan vatandaşı Müslümanlarla ele alınmalı
İSTİFAYI REDDETTİLER

Yunan medyasına göre, öncesinde, Eğitim Bakanı Kostas Gavroğlu, Meço ve Şinikoğlu'nu Atina'ya çağırarak istifalarını istedi. Ancak atanmış müftüler, 2022'ye dek görevde kalmaları konusunda kararname bulunduğunu söyleyerek istifa etmeyi reddetti.

ÇİPRAS'TAN ERDOĞAN'A JEST Mİ?

Haberlerde Atina'da yangın faciasının yaralarının sarılmaya çalışıldığı dönemde hükümetin böyle bir karar almasının kafalarda soru işaretleri yarattığı belirtildi.

Çipras'ın 'Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hatırı için böyle bir harekette bulunduğu' değerlendirmelerine yer veren Yunan medyası, Erdoğan'ın Batı Trakya'da müftülerin atanması uygulamasına son verilmesi, Müslüman cemaat tarafından seçimle belirlenmesini istediği hatırlattı.

ÇİPRAS AZINLIK TOPLUMUYLA İSTİŞARE EDEREK ÇÖZMEKTEN YANA

Batı Trakya'da 3 kişi hakkında Erdoğan'a hakaretten soruşturma
Yunanistan'ın solcu lideri, daha önce yaptığı açıklamada, atanmış müftülerin Batı Trakya'daki azınlığın büyük bir bölümü tarafından tanınmadığını, bu konunun Yunan vatandaşı Müslümanlarla istişare edilerek kalıcı şekilde halledilmesi gerektiğini belirtmişti.

SEÇİLMİŞ-ATANMIŞ SORUNU

Eğitim Bakanı Gavroğlu da 'azınlık toplumunun geçmişte çılgınca politikalar, baskılar ve kabul edilemez yasalara maruz kaldığını' söyleyerek hükümetin Müslüman azınlığa saygılı politika izlemek niyetinde olduğunu dile getirmişti.

Batı Trakya'da yaşayan Müslüman Türk azınlığın dini liderleri, müftüleri ve vakıflarının idare heyetleri Yunanistan devleti tarafından atama yoluyla belirleniyor. Azınlık toplumu ise kendilerinin seçtiği müftülerin görev yapmasını istiyor.

Yorum yaz