DÜNYA

Eğitim İş: Tercih edilmeyen imam hatipler, anadolu liselerine dönüştürülmeli

Eğitim İş'ten yapılan açıklamada, tercih edilmeyen imam hatiplerin anadolu lisesine dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı.
Sitede oku

Liselere yerleştirme sonuçları açıklandı
Liseye Geçiş Sınavı (LGS) yerleştirme sonuçlarının gerek öğrenciler, gerek veliler açısından büyük bir şok etkisi yarattığı ifade edilen Eğitim İş açıklamasında, birçok öğrencinin evine en yakın okula yerleşemediği belirtildi. 91 bin öğrencinin açıkta kaldığının duyurulduğu açıklamada, "4. ve 5. tercihini yapanlarla beraber gerçekte 183 bin öğrenci açıkta kalmıştır" dendi.

"Geçmiş yıllarda talep olmamasına rağmen sadece siyasi iktidara yaranmak adına gereksiz yere açılan imam hatip okullarının bir an önce Anadolu liselerine dönüştürülmesi gerekmektedir. İmam hatip okullarının tercih edilmemesi, bu tür okulların akademik gelecek düşünen çocuklarımız için yol gösterici olmayacağının halkımız tarafından doğru anlaşıldığının işaretidir" görüşü dile getirilen açıklama şöyle devam etti:

"MEB, boş kalan 107.353 imam hatip lisesi kontenjanını bu okullarda okumak istemeyen öğrencilerimizi zorla bu okullara göndererek dolduramaz. Yerleştirmeler yapılmadan önce bu okulların en çok tercih edilen Anadolu liselerine dönüştürülmesi gerekmektedir. Eğitim-İş olarak tekrar vurguluyoruz: Sınav merkezli bir eğitim sistemi, özellikle de yaşları küçük çocuklarımız için doğru değildir. Sınavların, ortaokul çağındaki çocuklar için yaşamın en önemli meselesi haline getirilmesi, pedagojik olarak yanlıştır. Üstelik o yaştaki çocukların başarılarını ölçme ve değerlendirmeye dair sınav yapmaktan başka metotlar da vardır.

'LGS'de din dersinden muaf olana az puan' iddiası
'MİLYONLARCA VELİ VE ÖĞRENCİ PERİŞAN OLDU'

"Merkezine sınavı değil; insanı, çocukları koyan bir eğitim sistemi şarttır. Odağında insan, rotasında bilim olmayan hiçbir metot, bu ülkenin çocuklarına layık görülmemelidir. Eğitim-İş olarak MEB'e sesleniyoruz: LGS'yi getirirken hiçbir eğitim sendikasından görüş sormamış ve hatta itirazlara karşı LGS'yi amansızca savunmuştunuz. Akla, bilime ve gerçekliğe kulağınızı kapattığınız bu süreçte milyonlarca veli ve öğrenci perişan oldu.

"Bu yanlış tutumunuzdan dönmenizin yolu, bu ülkenin eğitim sisteminin iyileşmesi için mücadele eden sendikaların ve uzmanların görüşlerini önemsemekten geçmektedir. LGS gibi adil olmayan sınav sistemi yerine, fırsat ve imkan eşitliğine dayalı sınavsız bir geçiş öngören modele derhal geçilmelidir. Eğitim-İş, LGS yerleştirme işlemlerinde haksızlığa uğrayan, dört yıllık maddi ve manevi emekleri yok sayılan çocuklarımızın da velilerimizin de her anlamda yanlarında olacaktır."

61 ilde imam hatip sayısı, Anadolu lisesi sayısını geçti
İMAM HATİPLERİN YARISI BOŞ KALDI

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), lise yerleştirme sonuçlarını dün açıkladı. Bakanlık, genel tabloyu sayılarla ortaya koydu.

Buna göre 91 bin 687 öğrenci herhangi bir tercihine yerleşemeyerek açıkta kaldı. Yerel yerleştirmede, imam hatip kontenjanlarının ancak yarısı doldu.

MEB, yerleştirmeyle ilgili istatistiki verileri de açıkladı. Tercihte bulunan 1 milyon 18 bin 373 öğrenciden 926 bin 686 öğrenci yerleştirilirken 91 bin 687 öğrenci açıkta kaldı.

Bu sayı adayların yüzde 9'una denk geliyor. Merkezi sınavla yerleştirmede 197 boş kontenjan kalırken, bunun 132'sini Anadolu Teknik Program uygulayan liseler, 65'ini de Anadolu imam hatip liseleri oluşturdu.

 

 

 

 

Yorum yaz