DÜNYA

'Filistin'in cesur kızı' 8 ay sonra serbest

İsrail askerlerini tokatlarken görüntülenen, Aralık 2017'de gözaltına alınan ve 'Filistin'in cesur kızı' olarak anılan 17 yaşındaki Ahed Tamimi serbest bırakıldı.
Sitede oku

İsrail Hapishane Servisi Sözcüsü Assaf Librati, Ahed Tamimi ve annesi Neriman Tamimi'nin bu sabah serbest bırakıldığını ve askerler tarafından Filistin'e transfer edildiğini açıkladı.

Tamimi, 21 Mart'ta 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

1 / 5
İsrail askerleri tarafından Batı Şeria'nın Ramallah kenti batısında yer alan Nebi Salih beldesinin girişindeki İsrail kontrol noktasında serbest bırakılan Ahed ve annesi Neriman, yakınları tarafından karşılandı.
2 / 5
Tamimi, serbest kalması sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu. "Direniş, işgal sona erene dek sürecek" diyen Tamimi "Tüm kadın mahkumlar kararlı. Beni ve davamı destekleyen herkesi selamlıyorum" ifadelerini kullandı.
3 / 5
Ahed'in babası Bessim Tamimi de Alman haber ajansı dpa'ya verdiği demeçte, Nebi Salih'te her hafta düzenledikleri işgal karşıtı protesto gösterilerini durduklarını söyledi ama Tamimi, "Ancak bazen işgal size direnmekten başka seçenek bırakmıyor” diye ekledi. Baba Tamimi, kızının üniversiteye giderek hukuk okumak istediğini söyledi. AP ajansının aktardığına göre de liseyi diğer mahkumların yardımıyla sınavlara hazırlanıp hapishanedeyken bitiren Tamimi, üniversite öğrenimine Batı Şeria'da devam etmek istiyor ama babası, kızının yurtdışındaki üniversitelerden de burs kazandığını belirtti.
4 / 5
Batı Şeria'daki Rantis kontrol noktasında Tamimi'nin tahliyesini bekleyen Filistinliler, ellerinde bayraklarıyla İsraillilerle karşı karşıya.
5 / 5
Batı Şeria'da Ayrım Duvarı'na Tamimi'nin resmini çizen 2 İtalyan aktivist de İsrail güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındı.

Kutlamaların ardından eski Filistin lideri Yaser Arafat'ın mezarını ziyaret eden Tamimi, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'la da bir araya geldi. Abbas'ın ofisinden yapılan açıklamada Tamimi'den bir rol model olarak bahsedildi.

Tamimi ve ailesinin gözaltı süresi uzatıldı
İsrail askerleri, Tamimi'yi 19 Aralık 2017'de Ramallah'ta ailesiyle yaşadığı eve baskın düzenledikten sonra gözaltına almıştı. Annesi Neriman'ın da kızıyla ilgili bilgi almak üzere gittiği Ramallah'ın doğusundaki gözaltı biriminde İsrail askerleri tarafından gözaltına alındığı kaydedilmişti.

İsrail, 'Filistin'in cesur kızı' Tamimi'nin kuzenini serbest bıraktı
Batı Şeria'nın Ramallah kentine bağlı Nebi Salih beldesinde bulunan evinin avlusuna zorla giren bir İsrail askerine tokat attığı görülen videosu yayımlanan Ahed'in, İsrail askerlerine 'saldırı' ile suçlandığı belirtiliyor.

Videoda Ahed'in yanında görülen kuzeni Nur Tamimi de daha sonra gözaltına alınarak askeri cezaevine konulmuş, bir süre sonra kefaletle serbest bırakılmıştı.

'Filistin'in cesur kızı' olarak da bilinen Ahed, 2012'de ağabeyi gözaltına alındığında İsrail askerlerine karşı gösterdiği tavır nedeniyle İstanbul'da 'Hanzala Cesaret Ödülü'ne layık görülmüştü.

Yorum yaz