DÜNYA

Mattis: Trump'ın yaptırım tehdidi Türkiye ile askeri ilişkileri etkilemez

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, gazetecilere Türkiye, Rusya, Kuzey Kore ve İran'la ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sitede oku

Trump: Rahip Brunson uzun zamandır gözaltında tutulduğu için Türkiye'ye geniş çaplı yaptırımlar uygulayacağız
Pentagon'un merdivenlerinde gazetecilerle ayak üstü basın toplantısı düzenleyen Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik yaptırım tehdidinin iki ülke arasındaki askeri ilişkileri etkilemediğini, Türkiye ile yakın çalışmaya devam ettiklerini belirtti.

'TÜRKİYE İLE YAKIN ÇALIŞMAYA DEVAM'

Bir gazetecinin, Trump'ın Türkiye yönelik yaptırım tehdidini hatırlatarak, Türk-Amerikan ilişkilerindeki tansiyonun askeri ilişkileri etkileyip etkilemediğini sorması üzerine Savunma Bakanı "Türk-Amerikan ilişkileri ve askeri operasyonlarına bir etkisi olmadı. Şu aşamada Türkiye ile yakın çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

Pence: Rahip serbest bırakılmazsa Türkiye'ye ekonomik yaptırım uygulayacağız
'F-35 TASARISI DA ETKİLEMEZ'

Senato'nun Türkiye'ye F-35 uçaklarının verilmesini geçici olarak askıya alınmasını savunma bütçesine ilişkin yasa tasarısına eklemesinin Türk-ABD ittifakını nasıl etkilediği sorusu üzerine de bu tasarının da askeri ilişkileri etkilemediğini söyledi.

MENBİÇTE ORTAK DEVRİYELER…

Türkiye ile ABD'nin Menbiç'te ortak devriyelere yakın zamanda başlayacağını anlatan Mattis, ortak devriyelerin ne zaman başlayacağı sorusunu şöyle yanıtladı:

"Tüm planları bir araya getirdik ve planlama iyi gitti. Eğitim ekipmanı İncirlik'e indi. Ortak eğitimlerin ne zaman başlayacağından emin değilim, çünkü önce ekipmanı getirmemiz ve devam etmemiz için tüm koşulları hazırlamamız gerekir… Menbiç'te ortak devriyeler haftalar içinde başlayabilir.''

Mattis'ten Türkiye'ye F-35 satışının yasaklanmaması için Kongre'ye uyarı
'SURİYE-RUSYA İLE İLGİLİ YENİ EMİR YOK'

Mattis'e, ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 16 Temmuz'da Helsinki'de gerçekleştirdiği zirveyle ilgili sorular da yöneltildi.

''Trump, Amerikan ordusuna Suriye'de sahada Rusya ile birlikte çalışma emri verdi mi'' sorusunu ''Hayır'' diye yanıtlayan Mattis, Helsinki zirvesinin Rusya ile ilgili herhangi bir politika değişikliğiyle sonuçlanmadığı görüşünü dile getirdi:

''Helsinki zirvesi biter bitmez genelkurmay başkanı ve ulusal güvenlik danışmanıyla konuştum. Zirveden herhangi bir politika değişikliği çıkmamış.''

Putin'in, Trump'ı Moskova'ya davet etmesine ilişkin bir soruya Mattis, "Her zaman birbirimizle konuşmaya taraftar oldum ve bunu teşvik ettim. Nükleer füzelerimiz birbirine dönükken bile, biliyorsunuz şu anda açık okyanuslara dönükler, Soğuk Savaş'ın en kötü zamanlarında bile devlet başkanları arasında görüşmeler oluyordu. Bunun artık zamanının çoktan geldiğini düşünüyorum." yanıtını verdi.

'ŞOYGU İLE GÖRÜŞEBİLİRİM'

Amerikan seçimlerine ya da kamuoyuna dış müdahaleleri engelleyecek önlemler aldıklarından söz eden Mattis, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile yüz yüze görüşme yapabileceğini, ama bu yönde alınmış kesin karar olmadığını söyledi.

ABD ile Rusya savunma bakanlarının yüz yüze görüşme yapması nadir görülen bir şey, son telefon konuşmaları bile 2005'teydi.

Türkiye'ye F-35 teslimatını engelleyen tasarı, ABD Temsilciler Meclisi'nden geçti
Diğer yandan Savunma Bakanı, Trump'ın 12 Haziran'da Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'la gerçekleştirdiği zirve uyarınca Kuzey Kore'nin Kore Savaşı'nda ölen Amerikan askerlerlerinden 55'inin kalıntılarını teslim etmesini memnuniyetle karşıladı.

'KUZEY KORE'YE ASKERİ PERSONEL GÖNDEREBİLİRİZ'

Bunun daha geniş çaplı diplomatik görüşmeler için olumlu atmosfer yarattığını söyleyen Mattis, diğer Amerikan askeri naaşlarını almak için Kuzey Kore'ye ABD askeri personeli göndermeyi 'kesinlikle' değerlendirdiklerini ifade etti.

''İlave arama misyonu yürütmeleri için yıllar sonra ilk kez Kuzey Kore'ye ABD askeri personeli gönderilmesini öngörebiliyor musunuz'' sorusunu meşhur bir emekli general olan Mattis ''Mutlaka değerlendiriliyor. Kesinlikle'' diye yanıtladı.

Böyle bir misyon için Kuzey Kore'ye en son 2005'te Amerikan askeri personeli gitmişti.

‘ABD’nin yaptırımları Amerikan uçaklarının ihracatı için uzun süreli olumsuz sonuçlar doğurur’
Milyonlarca can alan Kore Savaşı'nda ölen 36.000 ABD askerinden 3.500'ünün naaşları hala Kuzey Kore'de bulunuyor.

GELECEK AY İRAN'IN NÜKLEER TESİSLERİNİ BOMBALAYACAKLARI İDDİASI İÇİN 'KURMACA' DEDİ

ABC kanalının Avustralya hükümetinden üst düzey yetkililere dayandırdığı ABD'nin İran'ın nükleer tesislerini en erken gelecek ay vurmaya hazırlandığı haberleriyle ilgili sorular üzerine Savunma Bakanı ''Avustralyalı gazetecilerin bunu nereden çıkardığına dair hiçbir fikrim yok. Şu an böyle bir şeyin değerlendirilmediğinden eminim. Açıkçası en iyi ifadeyle bir kurmacadan ibaret olduğunu düşünüyorum'' dedi.

İRAN'A HÜRMÜZ UYARISI

İran'ın Hürmüz Boğazını kapatma tehdidine ilişkin bir soruya yanıt veren Mattis, İran'ın daha önce de defalarca boğazı kapatma tehdidinde bulunduğunu ve uluslararası toplumun bu boğazı açık tutmak üzere bölgeye savaş gemisi konuşlandırdığını hatırlattı.

İran'ın Hürmüz Boğazını kapatmasının, uluslarası ulaşım ve nakliyata yönelik bir saldırı olarak değerlendireceğini söyleyen Mattis, "Nereye varırsa varsın buna uluslararası bir cevap verilecektir çünkü dünya ekonomisi oradan gelen enerji tedariğine bağlı" diye konuştu.

Yorum yaz