DÜNYA

10. BRICS Zirvesi Güney Afrika'da başladı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı' sıfatıyla özel davetli olduğu 10. BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) Zirvesi, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde başladı.
Sitede oku

Erdoğan'ın BRICS'e davet edilmesi Türkiye ekonomisi açısından fırsat mı?
Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Dr. Rob Davies, yaptığı yazılı açıklamada, "Zirvede ülke liderleri ve iş dünyasından insanlar bir araya gelerek BRICS'in geleceğini etkileyecek sorunları görüşecek" ifadelerini kullandı.

Davies, zirvede Afrika kıtası başta olmak üzere dünya genelinde enerji, üretim, teknoloji, finans ve madencilik konularının ele alınacağını aktardı.

Ülkenin en büyük şehri ve ticaret merkezi kabul edilen Johannesburg'ta düzenlenen ve 'Afrika'da BRICS: 4. Sanayi Devrimi'nde Kapsayıcı Büyüme ve Refah Paylaşımı için İş Birliği' temasıyla toplanan zirve 3 gün sürecek.

ERDOĞAN DA KATILACAK

Zirveye, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer katılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zirvede BRICS üyesi ülke liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Erdoğan: Atanmış olan da görevden alınabilir
İş dünyasından çok sayıda temsilcinin katıldığı zirve, Erdoğan'ın 24 Haziran seçimlerinden sonraki yeni dönemde NATO Zirvesi'nin ardından katılacağı ikinci uluslararası toplantı olacak.

Dünya nüfusunun yüzde 40'ından ve küresel ekonominin yüzde 20'sinden fazlasını oluşturan BRICS ülkelerinin geçen yılki toplam dış ticaret hacmi, 5.9 trilyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Geçen yıl Türkiye'nin BRICS üyesi 5 ülkeye toplam ihracatı 7.3 milyar dolar, bu ülkelerden ithalatı ise 53.4 milyar dolar seviyesindeydi.

PUTİN, SURİYE'Yİ KONUŞACAK

Zirveye katılacak liderlerden biri olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Trump'la Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de yaptığı görüşmeyi anlatacak ve liderlerle Suriye'deki durumu konuşacak. Rus lider, BRICS ülkelerine Suriye'deki sivillere insani yardım gönderme sürecine katılma çağrısı yapacak.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Oreşkin'in, Kommersant gazetesine yaptığı açıklamaya göre, zirvenin en önemli gündem maddelerinden biri Trump'ın ticaret politikasına karşı alınabilecek ortak önlemler olacak.

Rusya başkanlık seçimlerinin Rusya’nın ŞİÖ ve BRICS’teki rolünün güçlendirilmesi yanlısı adayı Sergey Baburin
‘BRICS'IN ALTERNATİF OLDUĞUNU GÖSTERMEK İÇİN ÇOK İYİ BİR ZAMAN'

Kommersant'a konuşan Rusya Ulusal BRICS Komitesi Direktörü Georgiy Toloraya "BRICS ve üye ülkeler arasındaki ilişkilerin Batı'daki mevcut ilişki formatına alternatif olduğunu göstermek için çok iyi bir zaman. Ayrıca BRICS düzen, anlaşmalara uyulması ve gelişim yanlısı, kargaşanın karşıtı" dedi.

Öte yandan BRICS zirvesindeki görüşmeler, geniş bir formatta geçecek ve zirvenin birçok misafiri olacak. Güney Afrika'nın Rusya Büyükelçisi Yardımcısı Henry Short'un daha önce Valday Tartışma Kulübü'nde belirttiği gibi, zirvenin ev sahipleri formatı dışarıdan aktörlerle etkileşim imkânı vermesini istedi.

‘HİNDİSTAN, BRICS'İN GENİŞLETİLMESİNE KARŞI'

BRICS liderleri ayrıca üye sayısını arttırma imkânlanlarını ele alacak. Türkiye, Arjantin, Endonezya, Meksika ve başka ülkeler daha önce üyelikle ilgilendiklerini belirtmişlerdi.

Fakat Toloraya, üyelerden biri olan Hindistan BRICS'in genişletilmesine yeni üyelerin Çin'i destekleyebilecekleri endişesiyle karşı çıktığını söyledi. Toloraya, Moskova'nın da üyelik için ‘giriş biletinin' bağımsızlık ve egemenlik olduğu, yeni üyelerin hiçbir şekilde Çin'in ‘uydusu' olarak nitelendirilemeyeceği görüşüyle Delhi'ye karşı çıktığını ifade etti.

G20 Toplantısı'ndan 'ticaret savaşı' karşıtı mesaj çıkmadı
ZİRVENİN GÜNDEMİNDE NELER VAR?

Diğer taraftan, zirvenin gündemi organizatör ülke tarafından belirleniyor. Güney Amerika yönetimi, bu yıl aşı geliştirmeye yönelik sanal araştırma platformlarının, BRICS barış gücü çalışma grubunun, BRICS cinsiyet ve kadın konuları forumunun kurulması ve dördüncü endüstriyel devrimin konuşulması kararını verdi.

Oreşkin, zirvenin gündeminde Çin ile ABD arasındaki ‘ticaret savaşlarının' olacağı bilgisini de verdi.

Oreşkin "Rusya'ya karşı yaptırımlar getirildiğinde, Çin çok dikkatli davranmıştı, zira ABD ile ticaret hacmi artmış ve bunu riske atmak istemiyordu. Gördüğümüz sonuçsa, ticaret savaşının her halükârda başladığı" dedi.

‘BRICS'TE TİCARET KONUSUNDA BİRLİK VAR'

BRICS'in Dünya Ticaret Örgütü (WTO) kapsamında ABD'nin aliminyum ve çeliğe yönelik vergileriyle mücadele için dayanışma niteliğinde adımlar atıp atmayacağı sorusunu yanıtlayan Oreşkin, ‘evet' yanıtını verdi. Oreşkin "BRICS ülkeleri arasında birçok konuda fikir ayrılıkları var. Ancak konu dünya ticareti olunca, bir birlik söz konusu. Çelik ve aliminyum meselesine neredeyse hepimiz aynı şekilde tepki veriyoruz, ABD'ye WTO kuralları çerçevesinde karşı tedbirler uyguladık" dedi. Oreşkin, BRICS'in farklılıkları olduğu alanların elektronik ticaret ve tarım olduğunu ekledi.

Zirvedeki bir başka gündem maddesi de BRICS ülkeleri arasında finansal ve ekonomik işbirliği. Oreşkin, ulusal para birimleriyle ticaretin arttırılması ve BRICS ülkelerinin finansal sorunlarını hafifletmek için şartlı yabancı döviz rezerv havuzunun (100 milyar dolar) kullanılmasının yanı sıra BRICS ülkelerinin para birimleri cinsinden tahvil ihracının konuşulacağını söyledi.

BRICS zirvesinde ele alınacak önemli bir başka konu ise siber güvenlik. Rusya bu konuda başlıca rolü üstleniyor. BRICS uzmanlarından oluşan çalışma grubu, Moskova'nın BMGK'ya bu yıl sunulması için önerdiği iki kararı onayladı. Onaylanan kararlardan birinde devletlerin internetteki davranış kurallarının belirlenmesi, diğerinde de siber suçlarla mücadele sisteminin radikal bir şekilde gözden geçirilmesi teklifi yer alıyor. Rus Dışişleri'ne yakın bir Kommersant kaynağı, BRICS ülkelerinin bu teklifleri destekleyeceğini, ABD ile AB ülkeleri bunlara karşı çıksa bile destekçi birçok ülke olduğunu söyledi.

Rusya'nın oylamaya sunduğu devletlerin internetteki davranış kurallarının belirlenmesi teklifinde istikrarı bozmak amacıyla başka ülkelerin içişlerine müdahale için modern teknolojilerden yararlanılmasının ve bilgi teknolojileri alanındaki üstünlüğün başka ülkelere karşı kullanılmasının yasaklanması isteniyor. Teklifte kullanıcıların internet dışında korunması gereken haklarının internet ortamında da korunması gerektiği belirtiliyor.

İLK BRICS ZİRVESİ

Dünyanın gelişmekte olan en büyük ekonomilerinin bir araya geldiği BRICS'in ilk zirvesi 2008'de, Japonya'da yapılan G8 zirvesinin ardından gerçekleşmişti. 2011'de BRICS formatı Güney Afrika'ya taşınmıştı.

BRICS ülkelerinin ekonomilerini başarılı olarak nitelendirmekse şimdilik zor. Nitekim Brezilya, Rusya ve Güney Afrika'nın ekonomik kaynak bağımlılığındaki artış 2017'de sırasıyla yüzde 1.1, yüzde 1.5 ve yüzde 0.8 oldu. Bu oranlar dünya ortalaması olan 3.7'nin çok daha altında. Hindistan ve Çin'deki gelişme oranı ise 6.7 ve 6.9'da. Fakat bu oranlar da BRICS'in kurulduğu dönemde kaydedilenin çok daha gerisinde.

Yorum yaz