DÜNYA

Dünyada bir ilk: İrlanda, fosil yakıtlara yatırımı tamamen terk ediyor

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında İrlanda cephesinden tarihi bir adım geldi. Parlementoda oylanan "Fosil Yakıtlardan Geri Çekilme Yasası" kabul edildi ve İrlanda dünyada fosil yakıtlardan yatırımlarını tamamen çeken ilk ülke oldu.
Sitede oku

Hawking: İklim değişikliğini reddedenlere Venüs'e gitmelerini söyleyin, masrafları ben karşılarım
Fosil Yakıtlardan Yatırımı Geri Çekme Yasası, bağımsız milletvekili Thomas Pringle, Trocaire, sivil toplum kuruluşları, aktivistler, öğrenci grupları ve Küresel Yasal Eylem Ağı'nın (GLAN) iki yıldan uzun süredir yürüttüğü kampanyanın sonucu olarak yasallaştı.

Yasa, İrlanda Stratejik Yatırım Fonu'nun (ISIF — Varlık Fonu) küresel fosil yakıt şirketlerindeki yatırımlarını 5 yıl içinde çekmesini zorunlu kılıyor.

Haziran 2017 itibari ile fonun dünya çapında 150 şirkette toplam 318 milyon Euro'luk yatırımı bulunuyor. Bu yatırımlar 5 yıl içinde tamamen elden çıkarılacak.

'BU KARAR HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR'

Yeşil Gazete'nin The Guardian'dan aktardığına göre Tracaire Direktörü Eamon Meehan, "Bugün Oireachtas (İrlanda Yasama Organı) tüm dünyaya çok güçlü bir mesaj verdi. Yasama organı üyeleri toplumdan gelen talepleri dinleyerek, fosil yakıtlardan yatırımı geri çekme konusunda tarihe geçecek bir karar aldı ve diğer ülkelere örnek oldu. Bu karar hayati önem taşıyor." dedi.

Suriye, Paris İklim Anlaşması'nı resmen imzaladı
Meehan "İrlanda'nın, iklim konusunda tembelliği tüm dünya tarafından biliniyordu. Geçtiğimiz aylarda, ülkenin AB içinde en kötü iklim politikasına sahip olduğunu gösteren çalışmalar yayınlandı. Bu durum da göz önünde alındığında, kararın önemi daha da artıyor, İrlanda'nın yakın zamanda iklim taahhütlerini yenilemesini ve iklim eylemi konusunda da daha hızlı harekete geçmesini bekliyoruz." dedi.

İrlanda Cumhuriyeti'nin iklim taahhütleri ise yeterli görünmüyor. Ülke 2020 yılına kadar sadece yüzde 1 azaltım hedefliyor, İklim Eylem Ağı Avrupa'ya (CAN Europe) göre iklim hedefleri açısından İrlanda Cumhuriyeti AB üyeleri içinde en kötü ikinci ülke olarak ön plana çıkıyor. İklim politikaları bu kadar çok eleştirilmesine rağmen İrlanda'nın böyle bir karar alması, diğer ülkelerin de benzer kararları kolaylıkla alabileceğini gösteriyor.İrlanda bu yasanın geçmesiyle beraber artık kömür, petrol veya gaz ile enerji üreten tesis kuramayacak.

Trump: Paris İklim Anlaşması'na dönmemiz muhtemeldir
'DÜNYA ÜZERİNDEKİ ÜLKELER İRLANDA'NIN KARARINI ACİLEN İZLEMELİDİR'

Tasarıyı hazırlayan Global Legal Action Network'ten Gerry Liston, "Hükümetler, fosil yakıt endüstrisini finansal olarak sürdürmeye devam ettikleri takdirde, iklim değişikliği konusunda Paris Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeyecekler. Dünya üzerindeki ülkeler şu anda İrlanda'nın liderliğini ve fosil yakıtlardan uzaklaşma kararını acilen izlemelidir" dedi.

Geçtiğimiz yıl yapılan oylamada, Fine Gael dışındaki tüm partiler Fosil Yakıt Kullanımını Durdurma Kararı'nı onaylamıştı.

Bu karar İrlanda'nın Stratejik Yatırım Fonu'ndan fosil yakıtların çıkarılmasını öneriyordu.

Yorum yaz