DÜNYA

CHP'li Kaboğlu: Bu Erdoğan'ın son seçimiydi ancak...

CHP'nin Anayasa Profesörü olan milletvekili İbrahim Kaboğlu, Recep Tayyip Erdoğan'ın ikinci kez Cumhurbaşkanlığı koltuğa oturduğunu söylerken "Artık yeniden aday olamaz" dedi. Kaboğlu, Erdoğan'ın 5 yıl sonra yeniden aynı makam için adaylığını koymasının ancak görev süresinin son bir yılında parlamentoyu feshetmesiyle mümkün olabileceğini belirtti.
Sitede oku

CHP İstanbul Milletvekili ve anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, parti grubunda vekilleri anayasa değişikliği sonrasında ortaya çıkan yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi hakkında bilgilendirdi.

Hürriyet'in aktardığına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı toplantıda Kaboğlu, kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) getirilen düzenlemelerin yasa ve yetki aşımları karşısında Meclis’in denetim yetkisi kalmadığı için tek itiraz yolunun Anayasa Mahkemesi’ne başvurmak olduğunu söyledi. 

Prof. Dr. Kaboğlu, “TBMM, Ağustos 2014’ten bu yana giderek ivme kazanan ‘anayasasızlaştırma’ sürecine karşı bilinçli bir mücadele vermelidir” dedi. 

CHP'li Kaboğlu, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerini inceleyecek
'ZATEN İKİNCİ DÖNEMİNDE'

Kaboğlu, milletvekillerinin ‘Erdoğan’ın kendisini birinci başkan olarak ilan ederek bir dönem daha aday olmasının anayasal zemini olup olmadığı’ sorusuna, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu son seçimiydi, artık yeniden aday olamaz. Zaten ikinci döneminde. Beş yıl sonra yeniden adaylığını koyması, görev süresinin son bir yılında parlamentoyu feshetmesi durumunda mümkündür” yanıtını verdi.

'KARARNAME HÜKÜMSÜZ KALIR'

Cumhuriyet'ten İklim Öngel'in haberine göre de Kaboğlu, ayrıca şunları söyledi:

"Temel hak ve hürriyetler konusunda kararname yayınlanamaz, ancak yapılan düzenlemelerde yetki aşımı var. TBMM'nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda Cumhurbaşkanlığı kararnameleri hükümsüz hale gelir. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri karşısında TBMM, bir yandan hukuken çerçeveleyebilir, öte yandan Anayasa Mahkemesi'ne başvuru ile yargısal denetim yolunu işletebilir. Yasama yetkisi, asli ve geneldir, bunun anlamı TBMM'nin kanun koymak için bir başka organın veya anayasanın yetki vermesine ihtiyaç duymamasıdır."

Yorum yaz