GÖRÜŞ

TBMM'de Milli Sarayların Cumhurbaşkanlığına bağlanması tartışması

AK Parti’den sarayların Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmasına savunma: TBMM’nin sahibi de Külliye’nin sahibi de millet.
Sitede oku

Yeni sistemin ilk KHK'ları yayımlandı
TBMM'ye bağlı milli sarayların KHK ile Cumhurbaşkanlığı'na bağlanması muhalefetin tepkisine yol açarken, AK Parti düzenlemeyi savundu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın kararı ‘utanç ve ayıp' olarak nitelendirirken, AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "TBMM'nin sahibi de millettir, Külliye'nin sahibi de millettir, Cumhurbaşkanlığının sahibi de millettir" dedi.

Binali Yıldırım'ın TBMM Başkanı seçildiği TBMM Genel Kurul oturumunda ‘milli saraylar' tartışması yaşandı. TBMM'ye bağlı olan Dolmabahçe ve Beylerbeyi sarayları, Küçuksu, Ihlamur, Beykoz, Yıldız Şale, Aynalıkavak ve Maslak kasırları ile Florya Atatürk, Yalova Atatürk ve Filizli Köşk'nün 703 sayılı KHK ile Cumhurbaşkanlığı'na bağlanmasını CHP eleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Bu Meclisin millî sarayları Beştepe'ye bağlaması benim için utançtır, ayıptır, züldür" diye konuştu.

AK PARTİLİ MUŞ: DÖNEMSEL OLARAK ÇEŞİTLİ DÜZENLEMELER YAPILABİLİR
CHP'li İnce: 1000 odalı saray yetmezmiş gibi 300 odalı yazlık saray yaptıranları millet unutmayacak
CHP'ye yanıt ise AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş'tan geldi. Muş, Türkiye'de kamunun tasarrufunda olan bütün taşınmazların maliye hazinesine ait olduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Yani buradaki alan, arazi, bu Meclis binasının bulunduğu, Genel Kurulun içerisinde bulunduğu bütün bu alan da maliye hazinesine aittir, Külliye'nin olduğu yer de maliye hazinesine aittir, diğer bütün kamu kurumlarının bulundukları alanlar da maliye hazinesine aittir. Dolayısıyla bunların hepsi devletindir yani milletindir. Dönemsel olarak bunların tahsisiyle alakalı çeşitli düzenlemeler yapılabilir. TBMM'nin sahibi de millettir, Külliye'nin sahibi de millettir, Cumhurbaşkanlığının sahibi de millettir. ‘Efendim, saraylar Meclise bağlıydı, şimdi Külliye'ye bağlı oldu.' Bunu farklı bir tartışmaya çekmenin biz AK PARTİ olarak doğru olmadığı kanaatindeyiz. Yapılan düzenlemeler ihtiyaca göre dönem dönem yapılır, dönem dönem gözden geçirilir. Dolayısıyla bunlar hayata ve Türkiye'de gelişmelere göre cereyan eden meselelerdir."

CHP'Lİ ALTAY: EL İNSAF
Bloomberg: Erdoğan'ın yeni hanedanlığı, Türkiye'yi yatırım yapılamaz hale getirdi
Bunun üzerine CHP'li Engin Altay, Meclisin bir üyesinin kararnameyle TBMM Kanunu'nda değişiklik yapılmasını hukuk devletiyle ilişkilendirmesini, olağan bir şey gibi ortaya koymasını yadırgadığını söyledi. Altay, "Evet, parti aidiyetiyle, lidere bağlılıkla liderin tasarruflarını savunmanızı anlayışla karşılarım ama el insaf, milletin tasarruflarını da biraz anlayışla karşılayın. Bu millet bizlere, hepimize yasama organı olarak görev verdi, yetkilerinizi tek adama verin diye vermedi" diye konuştu.

HDP'Lİ AYHAN: HUKUK DEVLETİNE AYKIRI BİR TUTUM

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen de, "Sadece saraylar konusu değil, birçok başka konu da birkaç gündür kararnamelerle farklı bir statüye kavuşturuluyor. Bu, çok açıkça hukuk devletine aykırı bir tutumdur, yaklaşımdır; doğru bulmuyoruz, partimiz bu yaklaşımı reddediyor" dedi.

Yorum yaz