DÜNYA

Trump: Rusya, gaz tedarikini kullanarak Almanya'yı kontrol ediyor

ABD Başkanı Donald Trump, Brüksel'deki NATO zirvesi henüz başlamadan Almanya'yı hedef alan açıklamalar yaptı. Trump, Almanya'nın Rusya ile yaptığı 'uygunsuz' gaz anlaşması nedeniyle Moskova'nın 'esiri' haline geldiğini savundu.
Sitede oku

Trump'tan Almanya'ya NATO mesajı: Böyle olmaz
Brüksel'deki NATO zirvesi öncesinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile kahvaltıda bir araya gelen Trump, Berlin ile Moskova arasındaki enerji anlaşmasını eleştirdi ve Rusya'nın gaz tedariki vasıtasıyla Almanya'yı kontrol ettiğini savundu.

'RUSYA'YA MİLYARLARCA DOLAR ÖDÜYORLAR'

ABD Başkanı "Sizi korumamız gereken ülkeye ödenmiş olan milyarlarca dolardan bahsetmemiz gerek. Biliyorsun dünyanın her tarafında bundan bahsediliyor. Diyorlar ki 'Bir dakika, sizi Rusya'ya karşı korumamız gerekiyordu ancak neden Rusya'ya enerji için milyarlarca dolar ödüyorsunuz? Neden NATO'daki ülkelerimiz, yani Almanya enerji ihtiyacının büyük kısmını Rusya'dan karşılıyor?'"

'ALMANYA TAMAMEN RUSYA TARAFINDAN KONTROL EDİLİYOR'

Ardından Stoltenberg'e  "Almanya ileride neredeyse ülkelerinin yüzde 70'inin Rus doğalgazıyla kontrol edildiği bir yer ülke olacak. Sence bu uygun mu? diyen Trump,  "Almanya tamamen Rusya tarafından kontrol ediliyor. Çünkü enerjisinin yüzde 60- yüzde 70'ini Rusya'dan alıyor" dedi.

'ALMANYA ZENGİN BİR ÜLKE'

Avrupa turuna çıkan Trump: En kolay görüşmem Putin'le
Ardından ittifakın savunma harcamalarına daha fazla maddi katkı yapmaları konusunda NATO üyelerine çağrı yapan Trump yıllar boyunca ABD'li vergi mükelleflerinin 'adil olmayan' bir şekilde bu yükü omuzladığını savundu.

Trump  "Bence bu ülkeler bunu (maddi katkıyı) 10 yıllık bir periyodda değil hemen arttırmalı. Almanya zengin bir ülke. 2030 itibarıyla az bir artıştan bahsediyorlar. Bunu hemen yarın yapabilirler ve sorun yaşamazlar" dedi.

'ÇOK UYGUNSUZ'

Trump ardından sözlerini  Eğer bakarsanız Almanya Rusya'nın bir esiri. Kömür madenlerini kapattılar, nükleer santralleri kapattılar. Doğal gaz ve petrolün büyük kısmını Rusya'dan alıyorlar. Bence bu NATO'nun ilgilenmesi gereken bir mesele ve çok uygunsuz" diye sürdürdü.

'BENİ TEK SEVEN STOLTENBERG OLABİLİR'

Trump görüşmenin başında da 'kendisi sayesinde NATO'nun savunma harcamaları için 40 milyar dolardan fazla bir tutarı toplayabildiğini' söyleyerek "O nedenle bence Genel Sekreter beni seviyor. Beni tek seven o olabilir, bana uyar" ifadelerini kullandı.

Trump zirvede Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de görüşecek. Ardından pazartesi günü Finlandiya'nın başkenti Helsinki'ye geçerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ilk kez ikili formatta bir araya gelecek.

Trump'ın eleştirdiği  'Kuzey Akım-2' adlı boru hattının inşasına  siyasi destek veren Merkel, Kuzey Akım-2 projesinin 'bir özel ticari girişim' olduğunu belirtmiş ve Alman vergi mükelleflerinin cebinden proje için para çıkmadığını söylemişti.

Rusya'nın Almanya'ya tedarik ettiği gaz miktarını ikiye katlayabilecek olan ve Baltık Denizi'nin atlından geçen boru hattı, Ukrayna ve Polonya gibi transit ülkeleri saf dışı bırakıyor.

Boru hattına ABD'nin yanı sıra  bazı diğer AB üyeleri de karşı çıkıyor. 

STOLTENBERG: KUZEY AKIM-2 ULUSAL BİR MESELE, NATO'NUN KARAR VERME HAKKI YOK

AB Konseyi Başkanı Tusk'tan Trump'a: Müttefiklerinizin kıymetini bilin zira sayıları fazla değil
Stoltenberg ise Trump'a 'NATO üyelerinin farklılıklarına rağmen birlikte çalışabildiği' yanıtını verdi. 'Güçlü bir NATO'nun, hem Avrupa hem de ABD'nin yararına olduğunu' söyleyen Stoltenberg, savunma harcamaları konusunda  Trump'ın 'çok doğrudan bir dil kullandığını' ancak 'bu harcamaların yükünü paylaşmayı herkesin kabul ettiğini' söyledi.

Donald Trump'ın ABD Başkanı olamsından bu yana NATO'nun Avrupa'daki verlığına ayrılan paranın yüzde 40 oranında arttığını belirten Stoltenberg "Öncekine göre daha fazla ABD askeri, daha fazla tatbikat ve daha dazla altyağı yatırımı var" diye konuştu. 

Bu konuda NATO zirvesinde açık ve şeffaf tartışmaların yaşamasını beklediğini ifade eden Stoltenberg, 'Kuzey Akım-2 projesi hakkında NATO'nun bir karar verme hakkı olmadığını bunun ulusal bir mesele olduğunun' altını çizdi.

Stoltenberg Trump'la yaptığı kahvaltı hakkındaki soruya ise Trump'a mizahi bir dille gönderme yaparak şu yanıtı verdi: "Harika bir portakal suyumuz ve tostumuz vardı. İyi bir kahvaltı ettik. ABD tarafından ödendi."

Yorum yaz