'ÖNERİLEN PAKET OPERASYONEL BİR ÇÖZÜMÜ VE BELİRLİ BİR İŞBİRLİĞİ YÖNTEMİNİ İÇERMİYOR'
Avrupa ülkelerinin şu ana kadar İran'a anlaşmanın devamı için önerdiği teşvik tedbirleri paketinin 'umut kırıcı' olduğunu söyleyen Ruhani, paketin 'operasyonel bir çözümü ve işbirliği konusunda belirli bir yöntemi içermediğini ve sadece daha önceki AB açıklamalarında olduğu gibi bir dizi genel sözden ibaret olduğunu' vurguladı.
Ancak Ruhani Viyana'daki toplantıda konuyu ele alacak diplomatların görüşmelerinden umutlu olduğunu da ifade etti. İran Cumhurbaşkanı "Eğer İran'la işbirliğini teşvik etme amacıyla Viyana'da Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları'nın yaptığı toplantı ümit verici olursa işbirliğimizi sürdürürüz" dedi.
MERKEL'DEN 'ANLAŞMANIN DEVAMINDAN YANAYIZ' VURGUSU
Avrupa'nın anlaşmanın devamından yana olduğunu vurgulayan Merkel, "Nükleer anlaşmada kalmak istediğimizden eminiz ve görüşmeleri sakin bir ortamda sürdürmemiz gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Ruhani'nin Macron'la yaptığı görüşmede de 'Fransa Cumhurbaşkanı'nın anlaşmanın korunması için gösterdiği çabaları olumlu şekilde karşıladığını' ifade ettiği açıklandı.
İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK)5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Çin, Fransa ve Rusya) ile Almanya arasında Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) adı verilen nükleer anlaşma, 14 Temmuz 2015'te Avusturya'nın başkenti Viyana'da imzalanmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, geçen mayıs ayında ülkesinin İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekildiğini ve İran'a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya başlayacağını açıklamıştı.
Nükleer anlaşmanın diğer tarafları ve İran, anlaşmanın devam etmesi yönünde görüş bildirmişti.