DÜNYA

Makedonya'nın isminin değişmesi anlaşmasına meclisten 2. onay

Makedonya ile Yunanistan arasındaki isim anlaşmazlığını çözen tarihi anlaşma, Makedonya'da meclisin onayı ve cumhurbaşkanının vetosunun ardından mecliste ikinci kez onaylandı. Artık sıra imza alınınca referandum düzenlenmesine geldi.
Sitede oku

Yunanistan ile Makedonya 'tarihi' isim anlaşmasına imza attı
Makedonya'nın adının 'Kuzey Makedonya Cumhuriyeti' olarak değiştirilmesine dair anlaşmayı veto eden Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov'a, meclis ikinci onayla rest çekti.

İsim değişikliği anlaşması için ikinci oylamayı 120 vekilli mecliste muhalefet boykot etti, 69 vekil kabul oyu verdi. 

Artık anayasa uyarınca anlaşmaya imzasını koymak zorunda olan İvanov, imzayı sürüncemede bırakırsa anayasal kriz çıkabilir.

Cumhurbaşkanının imzasının ardından anayasa uyarınca isim değişikliği anlaşması referanduma sunulacak.

Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, isim değişikliği anlaşmasını imzalamayı reddetti
Merkez solcu Başbakan Zoran Zaev ile hükümetinin siyasi geleceği, anlaşmanın akıbetine bağlı.

İvanov ile sağcı muhalefetin başını çektiği milliyetçiler, isim değişikliğine karşı haftalardır sokaklarda protesto gösterileri düzenliyor.

İvanov vetosunu şöyle gerekçelendirmişti:

''Bu anlaşmayı onaylayan yasa tasarısını imzalamak zorunda değilim. Zira benim 2014 yılındaki seçim kampanyamın ana sütunlarından biri de ülkenin (Makedonya'nın) anayasal ismini değiştirmeyi amaçlayan bir değişikliği, ülkenin ulusal kimliğine, Makedon diline ve birlikte yaşama modeline tehdit teşkil eden düşünce veya önerileri kabul etmemekti.''

Makedonya'daki protestolarda Rusya bayrağı açıldı
Kuzeyinde 'Makedonya' adında bir bölgesi bulunan ve 'Büyük Makedonya' ülküsü peşinde kendisinden kopacağından kaygılanan Yunanistan, 1991'den beri 'Makedonya'nın ülke ismi olarak kullanılmasını engelleyerek Üsküp'ün uluslararası alanda elini kolunu bağlıyordu.

Anayasal adı 'Makedonya Cumhuriyeti' olan Makedonya Birlişmiş Milletler'e de 'Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya' (FYROM) adıyla üye alınmıştı.

Ancak Makedonya hükümetinin isim değişikliğini kabul edip geçen ay Yunanistan'la anlaşmaya imza atmasının ardından, Atina da Üsküp'ün Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyelikleri önündeki veto engelini kaldırdı.

Yorum yaz