Kurtarma çalışmalarına öncülük eden Taylandlı deniz komandolarına ait Facebook sayfasında yayımlanan videoda, belirgin şekilde zayıfladıkları fark edilen çocukların bilinçlerinin yerinde ve sağlık durumlarının iyi olduğu görüldü.
Videoda yerin yaklaşık 1 km. altında, termal battaniyelere sarılmış çocukların kameraya tek tek isimlerini söyleyerek kendilerini tanıttığı ve durumlarının iyi olduğunu söylediği gözlendi.
Çocukları arama kurtarma çalışmalarına katılan 2 İngiliz mağara dalgıcı bulmuştu.
Yetkililer, mağaradaki gruba aralarında sağlıkçıların bulunduğu 7 kişilik kurtarma ekibinin gece boyunca eşlik ettiğini bildirdi. Ufak tefek yara ve çiziklerin dışında çocukların sağlık durumlarının iyi olduğu kaydedildi. İki deniz komandosunun da gruba bundan sonra sürekli eşlik edeceği açıklandı.
YETKİLİLER KURTARMA ÇALIŞMAALRINDA RİSKE GİRMEK İSTEMİYOR
Yetkililer şimdi yağışlar nedeniyle su altında kalmış olan mağaradaki çocukları nasıl dışarıya çıkaracaklarına odaklandı.
Çocukların bazılarının yüzme bilmemesi de çalışmaları zorlaştırıyor.
Yetkililer yakında yine muson yağmurlarının beklenmesine rağmen çocukların güvenli bir şekilde dışarıya çıkacağı garanti altına alınmadan tahliyelere başlamak istemiyor.
Ekipler, çocukların dışarıda endişeyle bekleyen aileleri ile konuşmasını sağlamak için mağaraya telefon hattı kurmayı denese de bu girişim başarılı olamadı. Ancak çocuklara ve antrenörlerine gıda ve ilaç temin edildi.
Ekipler ayrıca yeni yağışlarından başlamasından önce mağaradan dışarıya su pompalamayı sürdürüyor.
TAYLAND BAŞBAKANI: TAHLİYE İÇİN KESİN TARİH VEREMİYORUM
Tayland'daki askeri darbenin ardından Başbakan olan Prayut Çan-o-ça da çocukların tahliyesi konusunda kesin bir tarih veremedi. Çan-o-ça "13 kişiyi bir an önce tahliye etmek istiyoruz ancak kesin bir tarih veremiyorum" dedi.
TAHLİYE İÇİN 3 SEÇENEK
Kurtarma ekiplerinin tahliye için seçeneği bulunuyor: Mağara sisteminden çocukların dalgıçlar eşliğinde çıkarılması, bulunan ya da yapay olarak kazılan bir başka hava deliğinden çıkarılmaları veya yağmur sezonunun sonlanmasına kadar yeraltında beklemek.
Uzmanlar çocukların daha önce dalış yapmaması ve bazılarının yüzme bilmemesi nedeniyle dalgıçlar eşliğinde çıkarılmalarının zor olduğunu belirtiyor. Çocuklar gerekli ekipmana ve rehbere sahip olsa bile daracık mağara geçitlerinde akıntıyla mücadele ederken kolayca paniğe kapılabilirler.
Son seçenek ise muson döneminin sonuna kadar beklemek. Yetkililer mağara içinde kurdukları geçici üste 4 ay yetecek kadar gıda, ilaç ve ekipman depoladıklarını belirtiyor.