MULTİMEDYA

UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren yeni yerler

Sitede oku

Bakanlık açıklamasında, "Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Bakanlığımızın yoğun çabaları sonucunda, söz konusu başvurunun kabulüyle ülkemizin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne tescilli alanlarının sayısı 18'e yükselmiştir" ifadesi yer aldı.

UNESCO web sitesinde yer alan açıklamada, Göbeklitepe ile birlikte Kolombiya, İspanya, Hindistan, Almanya ve Güney Kore'de bulunan tarihi anıtlar ve mekanların listeye eklendiği  vurgulandı.

Sputnik, UNESCO Dünya Miras Listesi’nin yeni üyelerini galeride topladı.

1 / 9
2012'de UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan İtalya'nın 20. yüzyılın sanayi şehri olarak bilinen Ivrea kentinin manzarası.
2 / 9
Almanya'da bulunan Naumburg Katedrali.
Saksonya – Anhalt eyaletindeki Naumburg Katedrali ve Kuzey Almanya'nın Schleswig kenti yakınlarındaki ‘Haithabu' ve ‘Danewerk' arkeolojik anıtlarının da asli listeye alınmasıyla Almanya'da Dünya Mirası ilan edilen mimari anıtların sayısı 44'e yükseldi.
3 / 9
UNESCO Dünya Miras Listesi'ne eklenen Güney Kore'deki Buseoksa Budist Tapınağı.
4 / 9
Göbeklitepe ile birlikte Türkiye'nin UNESCO listesine kayıtlı saha sayısı 18'e yükselirken, kurumun web sitesinde Göbeklitepe ile ilgili şu bilgilere yer verildi: 'Türkiye'nin güneydoğusunda bulunan Germuş Dağlarında yer alan Göbeklitepe'de, tarihi MÖ 9600-8200 yıllarına dayanan anıtsal, dairesel ve dikdörtgen megalitik (taşların harçla değil geçmeli olarak birbirine tutturılması) yapılar yer alıyor. Bu yapıların mezarlık ritüelleri ile bağlantılı olarak yapıldığı düşünülüyor. 11.500 yıl önce yapılan T biçimindeki sütunların üzerinde, Mezopotamya'da yaşayan insanların inançlarına ve yaşam biçimlerine ışık tutacak vahşi hayvan figürleri bulunuyor.'
5 / 9
Hindistan'nın Mumbai kentideki Çhatrapati-Şivaji Tren Garı.
6 / 9
Medinetü'l-Zehra Sarayı İspanya'nın Kordoba kenti yakınlarında yer alan Endülüs döneminde inşa edilmiş bir saraydır. Bir kır sarayı olarak inşa edilen Medinetü'l-Zehra Sarayı, surlarla çevrili bir tepede yer alıyordu. Sarayın kalıntıları yıllarca süren kazılar sonucu ortaya çıkarılmıştır. Etrafı surlara çevrili olduğu ve devasa büyüklüğü nedeniyle "şehir-saray" olarak nitelendirilir.
7 / 9
İran'ın Fars eyaletindeki Firuz Abad kentinde bulunan ve Sasani dönemine ait olan Ardeşir Sarayı.
8 / 9
Japonya'nın Nagasaki kentinde bulunan Kurosaki Katolik kilisesi.
9 / 9
Listeye eklenen Kolombiya'daki Chiribiquete Ulusal Parkı'nda yer alan mağaranın duvarlarına çizilmiş resim.
Yorum yaz