DÜNYA

Suriye, Batılı ülkelerin OPCW'ye yetki verilmesi için yaptığı şantaj ve tehditlerden rahatsız

Suriye Dışişleri Bakanlığı, OPCW'ye kimyasal saldırıların suçlularını tespit etme yetkisi verilmesini öngören tasarının kabulü için başta ABD, İngiltere ve Fransa olmak üzere Batılı ülkeler tarafından Şam yönetimine uygulanan şantaj ve tehditlerden rahatsızlık duyduklarını açıkladı.
Sitede oku

Lavrov: Karar iptal edilmezse OPCW'nin günleri sayılı
Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) kimyasal saldırıların suçlularını tespit etme yetkisi verilmesi hakkında bir açıklama yayınlayan Suriye Dışişleri Bakanlığı, kabul edilen tasarının OPCW'yi politize edeceğini vurguladı.

Söz konusu tasarının kabulü için Suriye'ye uygulanan şantaj ve tehditlerden büyük bir rahatsızlık duyduklarını kaydeden bakanlık, "Bu tasarının kabulüyle OPCW politize edilecek, bağımsız ve egemen ülkelere kimyasal silah kullanımı gerekçesiyle saldırı düzenlemek amacıyla kullanılacak" ifadelerine yer verdi.

Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen OPCW 4. Acil Taraf Devletler Konferansı'nda, İngiltere'nin inisiyatifi ve Türkiye de dahil 22 ülkenin desteğiyle örgütün yetkisinin genişletilmesini öngören tasarı kabul edilmişti. Tasarıyla birlikte OPCW'ye kimyasal silah kullanımının belirlenmesi yetkisi dışında kimyasal silah saldırılarından kimin sorumlu olduğunu tespit etme yetkisi verilmişti.

Zaharova: İngiltere ve partnerleri, OPCW yetkililerine rüşvet verdi
24'e karşı 82 oyla kabul edilen yeni karar tasarısını ABD ve AB desteklerken Rusya, İran ve Suriye ret oyu vermişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İngiltere ve partnerlerinin OPCW'ye kimyasal saldırıların suçlularını tespit etme yetkisi verilmesini öngören tasarının oylamasından önce bazı OPCW yetkililerine rüşvet verdiğini belirtmişti.

Yorum yaz