EKONOMİ RAPORU

Ekonomide Türkiye'yi ne bekliyor?

Beste Naz Köksal, ekonomide artık söz sırasının Merkez Bankası'ndan mali politikalara geçtiği görüşünde. Türkiye ekonomisinin normalleşmeye ihtiyacı olduğunu belirten Köksal'a göre burada kritik nokta; bu iniş yumuşak mı sert mi olacak?
Sitede oku

Kredi faizi 9.5 yılın zirvesinde
24 Haziran seçimlerinin ardından şimdi gözler yeni ekonomi yönetiminde. Yeni yönetimin izleyeceği yol haritası, reformlara yönelik adımlar ve makro ekonomik göstergelerde iyileşme için alınacak tedbirler merakla bekleniyor. Gedik Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı Beste Naz Köksal, önümüzdeki döneme dair beklentileri ve riskleri RS FM'de değerlendirdi.

'GÖZLER EKONOMİ YÖNETİMİNDEKİ İSİMLER VE İZLEYECEKLERİ POLİTİKALARDA'

Beste Naz Köksal'a göre artık söz sırası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) maliye politikalarına geçti.

Seçimlerin ardından yerli ve yabancı yatırımcı ile not verecek kuruluşların gözünün yeni kabinede olduğunu söyleyen Köksal, dikkatlerin ekonomi yönetiminin kimde olacağı ve bu yönetimin ekonomi politikalarının ne olacağına dikkat çekti: "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin töreninin ardından yeni yönetime ilişkin detaylar belli olacak. Burada kişiler ve kişilerin izleyeceği politikalar önem kazanıyor. Yani ekonomide seçim sonrası her şeyi atlattığımızı söyleyemeyiz, henüz önümüzde kocaman bir belirsizlik var. Beş yıl seçim olmayacağını düşünürsek, bu beş yıl içerisinde nasıl bir ekonomi programı, nasıl bir orta vadeli program izleneceği en önemli kısım."

Gümrük Bakanlığı açıkladı: Dış ticaret açığı haziranda 5.5 milyar dolar
'TÜRKİYE'NİN NORMALLEŞMEYE İHTİYACI VAR'

Beste Naz Köksal, Türkiye ekonomisinin biraz daha normalleşmeye ihtiyacı olduğu görüşünde. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ekonominin hızla toparlanarak, ciddi büyüme oranlarını yakaladığını anımsatan Köksal, buna karşın Türkiye'nin şu anda yüzde 10 büyümeyi kaldıracak bir ülke olmadığını, bu nedenle bir inişe ihtiyaç olduğunu söyledi.

Köksal'a göre burada kritik nokta; bu iniş yumuşak mı sert mi olacak?: "Yani biz bir anda kemer mi sıkacağız, yoksa bütçenin ağzını yavaş yavaş sıkıp biraz daha sıkı mali politikalar mı izleyeceğiz, asıl soru bu."

Hazine'nin nakdi 12 günde 40 milyar lira azaldı
'YENİ DÖNEMDE ENERJİ MALİYETLERİNDE SERT ARTIŞLAR GÖRÜLEBİLİR'

Gedik Yatırım'dan Beste Naz Köksal, yeni dönemde bütçe açığını kapatmak için kemer sıkılmasının zorunluluğunu hatırlatırken, Kredi Garanti Fonu (KGF) etkisi ve proje bazlı destekler olmayacağı için bütçede büyük bir sıkıntı yaşanmayacağını öngördü. Buna karşın Köksal, hammaddeye bağımlı bir ülke olduğumuzun altını çizdi ve enerji maliyetlerinde ciddi sıçrayışlar görülebileceğini söyledi.

Öte yandan özellikle ithalata yönelinen alanlarda bütçeyi kısmanıne söz konusu olmaması gerektiğine vurgu yapan Beste Naz Köksal, tarımın ciddi politikalarla desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi, "Biraz daha ithal ikameciliğe yönelmemiz gerekiyor. Yani ithal etiğimiz ürünleri içeride üretmemiz gerekiyor" dedi.

Yorum yaz