SAVUNMA

Mattis-Şi görüşmesi: 'Çin'in bir karış toprağını bile vermeyiz'

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Pekin'de bir araya geldi. Çin'in 'barışçı kalkınma rotasını sürdüreceğini' söyleyen Şi, Güney Çin Denizi'ndeki durumu kastederek "Atalarımız tarafından bırakılan toprakların bir karışını bile kaybedemeyiz. Başkasının olanda da hiç gözümüz yok" ifadesini kullandı.
Sitede oku

ABD'den 4 yıl sonra bir ilk: Savunma Bakanı Mattis, Çin'de
Çin'i 2014'ten beri ziyaret eden ilk ABD Savunma Bakanı olan James Mattis,  başkent Pekin'deki Büyük Halk Salonu'nda dün Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi.

Savunma Bakanı Wei Fenghe'yle ve diğer üst düzey askeri yetkililerle de görüşen Mattis'in bu ziyareti ABD ve Çin arasında sadece ticaret nedeniyle gerilimin yaşandığı bir zamanda değil aynı zamanda iki ülke ordularının birbirlerini endişe ve şüpheyle takip ettikleri bir dönemde geldi.

İki ülke arasında ABD'nin Çin'i Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı sulardaki askeri hareketliliği nedeniyle gerilim sürüyor. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) geçen ay Pekin'i bu bölgedeki yapay adalara yeni füze sistemleri konuşlandırmakla suçlayarak 'RimPac' adlı çokuluslu askeri tatbikata davet etmemişti.

Tayvan'ı kendi toprağı olarak gören Çin, Washington'ın Tayvan politikasından da rahatsız. ABD, Çin'in itirazlarına rağmen Tayvan'a gelişmiş silah sistemleri satmayı sürdürüyor.

ABD Savunma Bakanı James Mattis- Çin Savunma Bakanı Wei Fenghe

'ÇİN, ASLA YAYILMACILIK VE SÖMÜRGECİLİK PEŞİNDE OLMAYACAK'

Çin ordusundan ABD'ye eleştiri: Askeri harcamaları artırmak 'Amerika'yı yeniden güçlü' yapmaz
Çin resmi medyasının aktardığına göre görüşmede Şi, Mattis'e 'dünyada önemli gelişme ve değişimler yaşandığını, çok kutuplu dünya ve küresel ekonomi eğilimlerinin derinden geliştiğini ve ülkelerin daha bağımsız hale geldiğini' söyledi. 

'Çin'in modern bir sosyalist ülke inşa etmekte olduğunu ve ülkenin barışçı gelişim rotasında kalmayı sürdüreceğini' söyleyen Şi, 'Çin'in asla yayılmacılık ve sömürgecilik peşinde olmayacağını, dünyayı kaosa sürüklemek istemediklerini' vurguladı.

ABD-Çin ilişkilerinin 'dünyanın en önemli ikili ilişkilerinden biri' olduğunun altını çizen Şi, 'iki ülkenin ortak çıkarlarının sahip oldukları farklılıkları geride bıraktığını' ifade etti.

'BAŞKASININ OLANDA HİÇ GÖZÜMÜZ YOK'

Pasifik Okyanusu'nun Çin, ABD ve diğer ülkelerin yaşaması için yeterince geniş olduğunu söyleyen Şi, "Çin ve ABD arasında ortak çıkar gördüğümüzde farklılıklarımız nedeniyle çekinmiyoruz. Çin'in egemenliği ve toprak bütünlüğü söz konusu olunca duruşumuz kararlı ve kesindir.  Atalarımız tarafından bırakılan toprakların bir karışını bile kaybedemeyiz. Başkasının olanda da hiç gözümüz yok" dedi.

'Son yıllarda iki ülkenin askeri ilişkilerinin sağlam bir gelişme ivmesini koruduğunu' da ifade eden Şi, 'ABD ve Çin ordularının iletişimi güçlendirmesini, karşılıklı güveni artırmasını ve işbirliğini derinleştirmesini umduğunu' söyledi.

'ABD, ÇİN'LE ASKERİ İLİŞKİLERE YÜKSEK DÜZEYDE ÖNEM VERİYOR'

ABD Savunma Bakanı Mattis'ten Çin'e 'Güney Çin Denizi adalarını askerileştirme' eleştirisi
Mattis ise görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada Şi ve diğer yetkililerle yaptığı görüşmelerin 'çok iyi geçtiğini' ifade ederek 'ABD'nin Çin'le askeri ilişkilere yüksek düzeyde önem verdiğini' söyledi.

Mattis, Çinli mevkidaşı Wei Fenghe ile yaptığı görüşmede de 'açık ve dürüst diyaloglara' başladıklarını ifade etti.

Wei de Çin ve ABD'nin bir arada gelişebilmeleri için çatışmasızlık, karşılıklı saygı ve iki tarafın da kazanç sağladığı ortaklığın sağlanması gerektiğini kaydetti.

Mattis, Wei'yi Pentagon'a da davet etti. Çin Savunma Bakanı'nın bu daveti kabul ettiği de açıklandı.

MATTIS'İN ASYA TURU SÜRÜYOR

Mattis, Çin temaslarının ardından Güney Kore'ye gitti. Mattis'in Asya turu Güney Kore'nin ardından Japonya temasları ile devam edecek.

Yorum yaz