DÜNYA

Çin'de halk, 'çevre dostu' cenazeler için tabutlarından vazgeçmeye zorlanıyor

Çin'de halkın, ülkedeki toprak problemi nedeniyle, ağaçtan yapılma tabutlarından vazgeçip krematoryumda yakılmayı tercih etmeye zorlandığı belirtiliyor. Ülkedeki politikacıların hedefi, 2020'ye kadar krematoryum cenazelerinin oranını yüzde 100'e yakın bir orana yükseltmek.
Sitede oku

Çin halkı topladığı puana göre yaşayacak: Düşük puanlılara emlak, kredi, hızlı internet yok
Çin'de yerel yönetimler toprak problemiyle başa çıkmak için ölen kişinin tabutla toprağa gömüldüğü geleneksel cenaze anlayışını değiştirip halkı krematoryumda yakılmayı tercih etmeleri için teşvik etmeye çalışıyor.

Çin medyasında ağaçtan yapılmış tabutların toplu halde yük taşıma arabalarına yığıldığını gösteren fotoğraflar yer aldı. Haberlere göre, ülkenin güneydoğusunda yer alan Jiangxi bölgesinde sadece bir hafta sonunda 5.000'i aşkın kişi tabutlarını görevlilere teslim etti. Bazı insanlarınsa rızaları olmadan tabutlarından vazgeçmeye zorlandığı belirtiliyor.

​Çin'de halk cenaze ve tabutlara yatırım yapmayı ihmal etmiyor. Zira halk geleneksel olarak, ölen kişinin bedenini gömmenin en uygun cenaze şekli olduğunu düşünüyor ve bu şekilde atalarına saygılı davrandıklarına inanıyorlar.

Pengpai gazetesi, Jiangxi bölgesinde insanlardan tabutlarını toplamak için üç tekerlekli yük arabalarının Gao'an kasabasına gidip geldiğinin görüldüğü belirtiliyor.

Gazetenin haberinde, 94 yaşındaki bir kasaba sakininin, kulakları iyi işitmediği için kendisine bölgedeki cenaze politikasının değiştiğinin yazılı olduğu bir kağıt gösterilene kadar evine gelen insanların geliş nedenini anlayamadığı ifade ediliyor. Daha sonra da yaşlı Gao'an sakininin kağıdı görür görmez yıllardır deposunda sakladığı tabutunu görevlilere teslim ettiği kaydediliyor.

Pengpai ayrıca, Çin'de insanlara teslim ettikleri her bir tabut için tazminat olarak 2.000 yuan (1.400 lira) verildiğini yazıyor. Fakat habere göre, bu para, yerlilerin tabut yaptırmak için 3.000 yuan (2.100 lira) harcadığı düşünülürse zararı çoğu zaman karşılamıyor.

TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Çin'de çocuk yapma sınırı kalkıyor
Yerel yönetimlerin bu yeni cenaze politikası ülke genelinde tartışmalara sebep olmuş durumda. Değişen politikayı eleştirenler, yerel yönetimleri, tabutlarını ellerinden alarak insanlara merhametsiz davranmakla ya da onların duygularını önemsememekle suçluyor.

Çin'de ölen insanlar için gömülecek yer bulunmasının bir sorun haline geldiği bilinen bir şey. Ülkenin resmi haber ajansı Şinhua, başkent Pekin'deki mezarlıkların tamamen dolu olması nedeniyle insanların, kaybettikleri kişilerin çevredeki şehirlerde gömülmesini sağlamalarının 'popülerleştiğini' yazmıştı. Hatta ajansın haberinde, Pekin'e komşu kentlerdeki mezarlıkların da neredeyse dolmaz üzere olduğu belirtilmişti.

'TOPRAK KAYNAKLARINDAN YARARLANABİLMEK İÇİN ÇEVRE DOSTU CENAZELER'

Çin'de merkez hükümet de ülkenin, bu toprak problemini çözmek için şu ana kadar bazı adımlar atmış durumda. Sözgelimi hükümet 2016'da, toprak kaynaklarından yararlanmayı artırmak için 'çevre dostu' cenazelerin nasıl desteklenebileceği konusunda öneriler yayınlamıştı.

Tabut ve musalla taşı kalmayınca 'ikinci bir emre kadar ölüm yasağı' getirdi
Bu önerilerde, 'deniz ile ağaç cenazeleri' birer seçenek olarak sunulmuştu. 'Deniz cenazesi' ölen kişilerin bedeninin krematoryumda yakılması ardından küllerinin denize bırakılması anlamına gelirken, 'ağaç cenazesi' denen ritüel ise küllerin toprağın bir noktasına dökülüp ortasına bir ağaç dikilmesini gerektiriyor.

Çin'in kalabalık nüfuslu bölgelerindeyse yetkililer, ölülerin gömülmesi için daha küçük tabutlar kullanılıp tabutların toprağa dikey olarak yerleştirilmesi ve aile üyelerinin aynı tabutu paylaşmaya teşvik edilmesi gibi çözümler uyguluyor.

Fakat anlattıklarına göre, yetkililerin asıl hedefi, insanları gömülmek yerine krematoryumda yakılmayı tercih etmeye sevk edip 2020'ye kadar ölülerin yakılma oranını yüzde 100'e yakın bir orana yükseltmek.

Yorum yaz