Gazeteci Köse: CHP'nin kongresinde Kılıçdaroğlu aday olmazsa yumuşak geçiş olur

Gazeteci Türey Köse, Seyr-i Sabah programında seçim sonrasındaki CHP ihtimallerini değerlendirdi. Köse, muhtemel olağanüstü CHP Kongresi için üç farklı ihtimal olduğunu, en iyi yumuşak geçişi sağlayacak ihtimalin kongresinin düzenlenip Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması olduğunu dile getirdi.
Sitede oku

Kulis: İnce-Kılıçdaroğlu görüşmesinden 'birlikte çalışma' kararı çıkabilir
Milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından 'CHP nereye gidiyor?' tartışmaları başladı. Bir kesim CHP'nin seçimlerde oy kaybettiğini söylerken, bir diğer kesim HDP gibi diğer partilere oy verildiğini, ayrıca Muharrem İnce'nin aldığı oyların da partinin başarısı olduğunu dillendirdi. Şimdi partinin olağanüstü kongresinin yapılıp yapılmayacağı ve burada genel başkanın değişip değişmeyeceği konuşuluyor. Gazeteci Türey Köse, Seyr-i Sabah programında olası bir kongrenin değişik ihtimaller içerdiğini söyledi. Köse, bu ihtimaller arasında parti içinde en yumuşak geçişi sağlayacak olanın kongrede Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olmaması olduğunu dile getirdi:

‘CHP İÇİNDEKİ KÜSKÜNLER İNCE'Yİ BAŞKANLIĞA YÖNLENDİREBİLİR'

"CHP'de yeni kurultay tartışması başlayacaktır. Bugün merkez yönetim kurulu toplanacak. Orada tablo netleşecektir. En az üç ihtimal görüyorum: Genel başkan hiçbir şey olmamış gibi devam edebilir. Muharrem İnce'ye partide bir rol verilebilir. 9 ay sonra yerel seçimler var sonuçta. Hemen bugün Kılıçdaroğlu istifasını verip olağanüstü kurultaya gidebilir. Veya olağanüstü kurultay kararı alınır Kılıçdaroğlu aday olmayacağını belirtir ve yumuşak geçiş yapılabilir.

Muharrem İnce'nin parti yönetiminde olma isteği açıkça görülüyor. Kılıçdaroğlu ile ilgili soruları yanıtlarken seçimden önce daha saygılı yanıt veriyordu. Şimdi ben varım, partinin geleceğinde olacağım gibi konuşuyor. CHP içinde de oldukça yaygın küskünler var. Onlar da İnce'yi yönlendirecektir. Kamuoyunda böyle bir beklenti de var. CHP uzun süredir ilk kez umut ışığı yarattı. Kılıçdaroğlu bu seçimde son dört seçimin en düşük oyunu aldı. Bunların bir parti içi sonucu olacaktır diye düşünüyorum. İnce'ye destek çok büyüdü hem parti içinden hem seçmenden.

CHP'li Özkan: Kılıçdaroğlu görevine devam edecek
'KILIÇDAROĞLU İSTİFA ETMELİ'

Parti yönetimleri partinin dolu tarafına bakarak yorumlarlar. CHP milletvekili sayısını arttırdık adayımız iyi bir oy aldı bizim desteğimizle diyeceklerdir. Öte yandan bazı gerekçeler dillendirilecek, HDP'nin barajı aşması için oylar diğer tarafa geçti şeklinde ki bunlar doğrudur. CHP'den İyi Parti'ye de oy gitmiş. Kılıçdaroğlu bir analiz istedi. Ayrıntılı il il sonuçlar değerlendirilecektir. Sonuçta Kılıçdaroğlu nihai olarak en düşük oyu aldı. Bence Kemal Bey istifa etmeli. Ama bunun hemen olup olmaması ve üslubu da önemli. İnce de Kılıçdaroğlu'nun aday olduğu bir kongrede karşısına çıkmayacağını söyledi. Şık olan Kılıçdaroğlu'nun kurultay toplayıp aday olmamasıdır.
CHP tabanında bir İnce rüzgarı var. 5 ay önce kurultay yapıldı. İnce 400 küsur oy aldı Kılıçdaroğlu 700 civarı. Bu süreçte İnce'nin gösterdiği performans delegeyi etkiledi. Küskünler muhalif tabloyu genişletti. Tablo Kılıçdaroğlu aleyhine dönmüş olabilir. Önümüzde yerel seçimler var ve adayları bu yöntem belirleyecek. Kılıçdaroğlu diretirse çok ciddi sorunlar çıkabilir.

Kılıçdaroğlu: Koltuk sevdası olanların bu partide yeri yok, seçimin tek kaybedeni AK Parti
'AKP, MHP'YE MUHTAÇ'

Yerel seçim deyince bir ara İnce'nin İstanbul veya Ankara adaylığı da gündeme gelmişti. Bu tür adaylık İnce tarafından kabul edilebilir mi? İnce'nin Erdoğan'ın yolunu izleyip İstanbul belediye başkanı adayı olabileceği söylenmişti. Ama şu aşamadan sonra belediye başkanlığı adaylığı onu kesmez gibi geliyor bana. AKP'de Erdoğan tek bayına yönetmeye alışkın. Ama oylar düştü. Birçok kanal Erdoğan'ın 'Biz mesajı aldık demesini' tartışıyorlardı. AKP'nin MHP'ye mecburiyeti çok açık. Yasalar ve kararnamelerde ona mecbur. Anayasa'yı değiştirmek için MHP'ye muhtaç. Önümüzdeki süreçte af talebi gündeme gelecek. AKP bunu kabul etmedi, bunun tartışmaları olacak.

İYİ Parti ve MHP arasında büyük bir milliyetçi çoğunluk oluştu. İki parti arasında geçişkenlik ve transferler olur mu bunu göreceğiz. İyi parti bu süreçte CHP ile ittifak yaptı ama mecliste ilerleyen süreçte milliyetçi taraftan ilerleyebilir. Kürt sorununa yönelik adımlar beklemiyorum. Erdoğan bu yönde sertleşme mesajı verdi. Paketlere göre değişken ittifaklar kurulacak. Sistem bütünüyle değişiyor. AKP hazırlıklı olduğunu iddia ediyor. Bir de mecliste rahat hareket edecek bir çoğunluk yok. Seçim sonuçlarına bakarsanız bir destek almış görünüyorlar. Ama bu siyasi desteğin içselleştirilmesi kolay olmayacak. Parlamenter sisteme geçiş o kadar kolay olmayacak. Toplum olan bitenin farkında değil diye düşünüyorum çünkü isimlere oy veriyorlar."

Yorum yaz