Federal Yüksek Mahkeme'nin üyelerinden 5'i muhafazakar.
Mahkeme Başyargıcı John Roberts, ABD Başkanı Donald Trump'ın kararının Müslümanlara karşı önyargı olarak anlaşılmaması gerektiğini savundu.
TRUMP'TAN HAYRETLE KARIŞIK SEVİNÇ
Karara sevinen, hatta biraz şaşan Trump, Twitter'dan ''Anayasa Mahkemesi Trump seyahat yasağını uygun buldu. Wow!'' paylaşımını yaptı.
Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, kararın Amerikan halkı için bir zafer olduğu iddia edildi.
Karara göre nüfusunun çoğunluğu Müslüman İran, Suriye, Libya, Yemen ve Somali'nin yanısıra Kuzey Kore ve Venezuela vatandaşları da yeni ABD vizesine başvurularında sözkonusu yasağa takılacak.
SEÇİM VAADİYDİ, İLK İCRAATI OLDU
Trump'ın Ocak 2017'de göreve geldiği hafta aldığı ve dünya çapında tepki çektiği seyahat yasağı, başta İran, Libya, Somali, Suriye, Irak, Çad ve Yemen vatandaşlarının ABD'ye girişinin engellenmesini öngörüyordu.
9'uncu Bölge Temyiz Mahkemesi hemen kararı durdurdu.
ŞEKİLDEN ŞEKİLE
İkinci seyahat yasağını Mart 2017'de açıklayan Trump yönetiminin bu kararı da kısa sürede yargı tarafından iptal edildi.
Sonrasında Trump yönetimi, Irak ve Çad'ı 'yükümlülüklerini yerine getirdikleri' gerekçesiyle çıkardığı listeye Kuzey Kore ve Venezüella'yı dahil etti.
Geçen aylarda, Virginia Federal Temyiz Mahkemesi Trump'ın 3. ve son seyahat yasağını anayasaya aykırı bulduğunu açıkladı. Mahkeme, nüfusunun çoğunluğu Müslüman 6 ülkenin aralarında bulunduğu toplam 8 ülkeyi kapsayan yasağın 'İslam'ı lekelemeye yönelik bir gaye' taşıdığına hükmetti.
YASAL MÜCADELEYE NOKTA
Ancak Federal Yüksek Mahkeme'nin kararı, yasağa karşı yasal mücadeleyi şimdilik sonlandırmış oldu.
Trump artık ülke çapında çeşitli alt mahkemelerden gelen iptal kararlarının geçersiz olduğunu savunabilecek.
Dünya çapında insan hakları savunucularının sert eleştiriler yönelttiği karara karşı ABD'de milyonlarca kişi sokağa dökülmüştü.