'TÜRKİYE'YE ÖDEMENİN İKİNCİ KISMINI GERÇEKLEŞTİRMEK ZORUNDAYIZ'
Toplantı öncesi basına değerlendirmelerde bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'yle varılan mülteci anlaşmasını 'iyi bir örnek' olarak gördüğünü ifade etti. "(Mültecilerin) Geldikleri ve geçiş noktaları olan ülkelerle ilişkilerimiz göz önünde bulundurulduğunda, AB-Türkiye anlaşmasının örnek teşkil ettiği konusunda tekrar hemfikiriz. Ancak şimdi, Türkiye'nin Avrupa yardımıyla mültecileri destekleme yönündeki harika görevini yerine getirebilmesi için, ödemenin ikinci kısmını gerçekleştirmek zorundayız" diyen Merkel, benzer anlaşmaların mültecilerin geldikleri ülkelerle de yapılması gerektiği konusunda toplantıya katılan liderlerle anlaştıklarını ifade etti.
Sığınmacı sorununa çözüm bulunmasının zor olduğunu vurgulayan Merkel, tüm 28 üyenin ortak karar almasını beklemenin mümkün olmadığını, bu nedenle ikili ya da üçlü anlaşmalar sağlanmasının önem taşıdığını ifade etti.
MACRON: BU BİR SİYASİ KRİZ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da "Avrupa'nın şu anda bir siyasi krizle karşı karşıya olduğu" değerlendirmesini yaptı.
"Fransa'nın kimseden ders alacak durumu yok, en fazla sığınmacı kabul eden ikinci ülke konumundayız." diyen Macron, sığınmacı sorununa bulunan çözümün yasa dışı göçle mücadele etmesi, bunun da insani bir şekilde yapılması gerektiğini vurguladı.
Macron, AB'nin, sığınmacıların geldiği ve transit yaptığı ülkelerle birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.
CONTE: DUBLİN SÖZLEŞMESİ ACİL DURUM MANTIĞINA GÖRE DÜZENLENMİŞ
Conte, "Dublin Sözleşmesi acil durum mantığına göre düzenlenmiş bir sözleşme. Sorunu yapısal olarak çözmeliyiz. Kamuoyu bunu istiyor" diye konuştu.