Moskova ile Delhi arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 8.2 milyar dolara ulaştı. Stokholm Uluslararası Barış Araştırması Enstitüsü'nün (SIPRI) verilerine göre iki ülke arasındaki ticarette silah ihracatının payı 2.2'den 1.9 milyar dolara düştü, sivil amaçlı ürünlerin genel hacimdeki payı ise yüzde 66'ya yükseldi.
Sputnik'e konuşan Rusya'nın Delhi'deki ticari temsilcisi Yaroslav Tarasyuk, "Yıl içerisinde ticarette 10 milyar dolar çıtasını emin adımlarla aşacağımızı düşünüyorum. Rusya ve Hindistan'ın siyasi liderleri, karşılıklı ticaret hacminin 2025'e kadar 30 milyar dolara çıkarılması için talimat verdi. Bu rakama ulaşmak için her yıl yüzde 15 büyüme olması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Rusya ile ticari ilişkilerin başlangıcı 65 yıl öncesine dayana Hindistan, Rus menşeili ürünler için muazzam bir pazar. Bu durum, Rus enerji devi Gazprom ve Hint enerji şirketi GAIL arasındaki uzun vadeli anlaşmaya göre bu ayın başında gönderilmeye başlayan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için de geçerli.
Tüm ortaklarıyla ticaret savaşları başlatan Trujmp yönetimi, bu kez yüzünü Hindistan'a çevirdi. Elbette ki Rusya'nın en önemli silah alıcısıyla anlaşarak kendisi için de pay koparmak ABD için oldukça cazip. Diğer yandan, geçtiğimiz yüzyılın sonlarında ABD'nin Hindistan'ın dostu olmayan Pakistan'ı destekledikleri dikkate alındığında kısa sürede iyi ilişkiler kurmak pek te kolay olmayacak.
Bu nedenle Beyaz Saray, yaptırım tehditleri, Hint menşeili ürünlere ek vergi uygulama gibi yöntemlere başvurdu. Geçtiğimiz martta çelik ve alüminyum ithalatına uygulanan ek vergilerden 241 milyon dolar zarara uğrayan Hindistan, zararı telafi etmek amacıyla ABD menşeili 30 ürüne vergi uygulamaya başladı.
Rusya ile Hindistan arasındaki işbirliği ciddi bir tehditle karşı karşıya geldi. Hesaplar dolar bazlı olduğu için Hindistan'daki finansal çevreler ABD'nin kara listesine alınma korkusuyla Rusya'yla olan kontratlara yönlendirilen paraları dondurmayı tercih ediyor.
Hindistan Savunma Bakanı, ya ABD'nin provokasyonları karşısında geri adım atıp, en önemli jeopolitik rakibi Çin'den geri kalmayı, ya da Washington'la ilişkileri bozmayı gibi seçeneklerle karşı karşıya kalacak.
HER ZAMAN BİR ÇIKIŞ YOLU VAR
Delhi elbette hem Rus S-400'leri satın almak, hem de ABD'nin yaptırımlarından kurtulmak istiyor.
Hint medyasındaki haberlere göre Moskova ve Delhi bu konuda görüşmelere başlamış durumda. Hindistan hükümetinden üst düzey bir kaynak, ilk ve açıkça görülen çözümün karşılıklı ticaretin ulusal paralarla yapılması olduğunu belirtti. Rusya ve Hindistan bu konuda anlaşmaya varmaları durumunda ABD'nin yaptırım tehdidi sıfırlanacağı gibi Rus-Hint işbirliği de tam kapasite devam edebilecek.