DÜNYA

İspanya'da 'kurt sürüsünün' kefaletle serbest kalması kararı protesto ediliyor

İspanya'daki ünlü San Fermin boğa koşusu festivali sırasında genç bir kadına tecavüz etmekle suçlanan ancak cinsel tacizden 9 yıl hapis cezası alan 5 erkeğin itirazlarının sonucu belli olana kadar kefaletle serbest bırakılması kararı ülkede protesto edildi. Ülke genelinde bugün de eylemler planlandı.
Sitede oku

İspanya'da binlerce kişi toplu tecavüzle suçlanan sanıkların cinsel tacizden suçlu bulunmasını protesto etti
Kendilerini WhatsApp grubunda 'La Manada' (Kurt sürüsü) olarak adlandıran ve 2016'da Pamplona kentindeki ünlü San Fermin boğa koşusu festivali sırasında, o dönem 18 yaşında olan bir kadına tecavüzle suçlanan 5 erkeğin kefaletle serbest kalmasına karar verildi.

5 erkek, nisan ayındaki mahkemede sadece cinsel taciz suçundan 9'ar yıl hapis cezasına çarptırılmış aralarında tecavüzün de olduğu ciddi cinsel saldırı suçlarından aklanmıştı.

Grubun avukatları kararı temyize götürmüştü. Mahkemenin o dönemki kararı ülke genelinde çoğu kadın yüzbinlerce kişinin sokağa dökülmesine yol açmıştı.

İspanyol medyasının aktardığına göre perşembe günü Pamplona kentindeki mahkeme, aralarında bir eski polis ve bir eski askerin de bulunduğu 5 erkeğin haklarındaki karara itirazı sonuçlanana kadar serbest kalmasına karar verdi.

İspanyol yasalarına göre haklarındaki ceza kesinleşmeyen bireyler 2 yıldan fazla cezaevinde tutulamıyor.

Ülkeyi terk etme riski olmadığı belirtilen 5 erkeğin pasaportlarına el konulmasına ve genç kadının yaşadığı Madrid'e gitmelerinin yasaklanmasına karar verildi. 'Kurt sürüsü'nün haftada 3 kez mahkemeye gidip imza vermeleri gerekiyor.

Pampolona'daki gösteride 'Sürü tecavüzcü, yargıçlar işbirlikçi' pankartı açan bir kadın

'KURT SÜRÜSÜ SOKAĞA İNERSE, BİZ DE İNERİZ'

Sosyal medyadan Pamplona ve Barcelona kentleri için eylem çağrıları yapan kadın örgütleri ise sloganlarını 'Eğer kurt sürüsü sokağa inerse, biz de ineriz' olarak belirledi.

Her yaştan yüzlerce insan dün Pamplona kent meclisi önünde toplanarak protesto gösterisi yaptı. Eylemciler 'Bu cinsel taciz değil, tecavüz' sloganları attı.

Bu akşam için ise başkent Madrid'deki Adalet Bakanlığı ve 5 erkeğin memleketi olan Seville kentinde ayrıca diğer kentlerde de protestolar planlandı.

GÖRÜNTÜLERİ KAYDETMİŞLERDİ

Fransa'da 15 yaşından küçüklerle cinsel temas, tecavüz kapsamına alınıyor
Olayın video kayıtları 5 erkekten ikisinin  gece saatlerinde kadını bir apartmanın bodrum katına götürdüğünü göstermişti.

Polis raporuna göre 5 erkek ardından kadının kıyafetlerini çıkarıp onunla cinsel ilişkiye girdi.  Aralarından bazıları bu sırada cep telefonuna tecavüzü kaydetti. Polis raporuna göre genç kadın 'pasif' bir tavır takındı ve olay sırasında gözlerini kapalı tuttu. Kadının cep telefonu da grup tararından gasp edildi.

İspanyol yasalarına göre cinsel taciz, tecavüzden farklı olarak 'tehdit ya da şiddet' içermiyor. Ancak s​avcılar geçen sene kapılar kapılar ardında yapılan mahkemede genç kadının 'ciddi şekilde tehdit edildiğini ve bunun da direniş göstermesini önlediğini' söylemişti.

Savcılar 2016'dan beri cezaevinde olan erkeklerin her birine 22 yıl 10 ay hapis cezası verilmesini istemişti.

İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Sáenz de Santamaría gelecekte benzer vakaların yaşanmaması için yetkililerden kararı yeniden inclemelerini talep etmişti.

İSPANYOL SAVCILAR MAHKEME KARARLARINI TEMYİZE GÖTÜRÜYOR

Bu arada İspanyol savcılar hem mahkemenin kefaletle serbest bırakma kararına hem de 5 erkeğin toplu tecavüz yerine cinsel tacizden suçlu bulunmasına itiraz etti.

Pampolona kentinin bulunduğu Navarra bölgesi savcılarının ofisinden yapılan açıklamada iki kararı da  temyize götürmeye hazırlanıldığı açıklandı.

İSPANYOL HÜKÜMETİNDEN EYLEMCİLERE DESTEK

İspanya hükümet sözcüsü Isabel Celaa da yaptığı açıklamada eylemcilerin tepkilerini anlayışla karşıladı.

Yargı kararlarına saygı duyduklarını da belirten sözcü 2016'da yaşanan saldırının 'çok ciddi' olduğunu söyledi.

Sözcü "Hükümet ülkedeki insanların özellikle de kadınların endişelerini paylaşıyor" ifadelerini kullandı.

Yorum yaz