DÜNYA

‘Türkiye artık NATO'nun yardımına gelebileceğine inanmıyor'

ABD Senatosu'nun, Türkiye'ye F-35 savaş uçağı satışını bloke eden karar tasarısını onaylamasına karşın iki adet uçağın yarın Türkiye'ye teslim ediliyor olmasını değerlendiren Rusya Askeri Bilimler Akademisi'nden Sergey Sudakov, ABD Senatosu'nun uçak satışını bloke etme tehdidiyle Türkiye'nin dış politikasını etkilemeye çalıştığını belirtti.
Sitede oku

Çavuşoğlu: F-35'ler bize teslim edilecek, ama böyle sağlıklı ilişki yürütemeyiz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV'ye yaptığı açıklamada yarın ABD'den, S-400 satın alma kararı yüzünden tartışma konusu olan ilk F-35'li alacaklarını belirtmişti. Uçağın üretici firması Lockheed Martin de sevkiyatı gerçekleştirmeye hazır olduğunu bildirmişti.

Sputnik'e konuşan Rusya Askeri Bilimler Akademisi'nden Sergey Sudakov, ABD'nin Türkiye'nin bağımsız bir u-dönüşü yaptığının farkına vardığını belirterek bu konuda şu değerlendirmede bulundu:

"Öncelikle Türkiye artık güya her halükarda Türkiye'nin yardımına gelecek ve çıkarlarını koruyacak NATO'nun gücü ve kudretine inanmıyor. Türkiye'nin bu bağımsız u-dönüşü öncelikle Rusya'ya yönelik. S-400 sistemleri, Türkiye ve 1952'de NATO'ya katılarak dahil olduğu Batı Dünyası arasındaki ilişkilerde bir çeşit dönüm noktası. Mesele şu ki günümüz Türkiye'si, Türk Akımı'nın Amerikan ‘güvenlik garantilerinden' çok daha fazlasını kazandırdığını anlıyor. Üstelik ABD'nin bu garantileri çok pahalıya mal oluyor".

Rus uzman: ABD, Türkiye pazarını kaybetmemek için F-35'ler konusunda taviz verdi
'ABD BU SATIŞA DAHA BAĞIMLI'

ABD'nin Türkiye'nin duruşunu değiştiremeyeceğini dile getiren Sudakov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Halihazırda ABD, bu teçhizat satışına Türkiye'den çok daha bağımlı. Uçak pazarı çok büyük. Örneğin Rus uçakları bazı göstergelere göre Amerikan muadillerinden üstün. Her halükarda bu büyük politik oyunda üstünlük Türkiye'nin elinde. Türkiye, NATO'da kalma veya çıkma, Rus veya Amerikan teçhizatını alma konularında karar verme fırsatına sahip. Türklerin bu konulara pragmatik yaklaşma niyetinde olduğunu düşünüyorum. Onlar, NATO'nun ‘kancasının ucunda' olmanın ve sadece Batı teçhizatını almanın doğru olmadığını ve sevkiyat kaynaklarının çeşitlendirilmesi gerektiğini anlıyor".

Yorum yaz