Sabah saatlerinde Kim'in bundan önceki ziyaretinde başkent Pekin'de kaldığı Diaoyutai Devlet Misafirhanesi çevresinde çok sayıda polis aracı ve zırhlı araç olduğu görüldü.
Kim'in Pekin'e uçakla geldiği belirtildi. Çin resmi televizyonu CCTV, Kim'in yarın da Pekin'de olmasının beklendiğini ifade etti.
Kuzey Kore lideri Kim'in geçen hafta ABD Başkanı Trump ile Singapur'da buluşması sonrası bu Çin'e yaptığı ilk ziyaret.
Singapur zirvesi sonrası yayımlanan 4 maddelik ortak açıklamada Kim "Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması için çalışma" sözü vermişti.
Kim göreve geldiği süreden bu yana ilk yurtdışı gezisini de martta Çin'e yapmıştı.
KİM: EĞER TARAFLAR ZİRVEDEKİ UZLAŞIYI AŞAMALI OLARAK UYGULARSA O ZAMAN KORE YARIMADASI'NDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER OLACAK
Kim öğle satlerinde Ulusal Halk Kongresi'nin bulunduğu gösterişli Büyük Halk Salonu'nda Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile buluştu.
Görüşme sonrası açıklama yapan Kim, Trump ile yaptığı zirvede 'iki tarafın çıkarlarına ilişkin olumlu sonuçlar alındığını' söyledi.
CCTV'nin aktardığına göre Kuzey Kore lideri "Eğer iki taraf da zirvede ulaşılan uzlaşıyı aşamalı olarak uygularsa, o zaman Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılması konusunda önemli değişiklikler olacak" dedi.
Şi de Singapur zirvesinin sonuçlarını Çin'in olumlu karşıladığını vurguladı.
Şİ: SİNGAPUR ZİRVESİ MESELENİN SİYASİ ÇÖZÜMÜNDE ÖNEMLİ BİR ADIM
Şi, Çin'in bu süreçte 'her zaman olduğu gibi yapıcı bir rol oynayacağını' söyledi.
Singapur'daki zirveyi 'Kore Yarımadası'ndaki nükleer meselenin siyasi çözümü yolunda önemli bir adım' diye niteleyen Şi, Kuzey Kore ile ABD'nin 'zirvede ulaşılan sonuçları iyi bir şekilde uygulamasını umduğunu' ifade etti.
Resmi ziyarette Kim'e eşi Ri Sol-ju eşlik ederken, Şi ve eşi Peng Liyuan ikiliyle birlikte yemek de yedi.
Bu arada bazı gözlemciler Şi-Kim görüşmesinde arkada yer alan bayrakların, Trump-Kim görüşmesindekilerle aynı şekilde dizildiğine dikkat çekti.
'KİM, ÇİN'DEN EKONOMİK YAPTIRIMLARIN HAFİFLETİLMESİ İÇİN YARDIM İSTEYEBİLİR'
Görüşmeden önce Japon Nikkei gazetesi Kim-Şi görüşmesinde geçen haftaki Singapur zirvesinin ele alınacağını ayrıca Kim'in nükleer silahlardan arındırma sözü karşılığında ülkesine uygulanan ekonomik yaptırımların hafifletilmesi için Çin'in yardımını aramasının beklendiğini yazmıştı.
ABD ve Kuzey Kore arasındaki arabulucu rolü artan Çin, Singapur'daki zirvenin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'ye yönelik ekonomik yaptırımları azaltmayı düşünebileceğini belirtmişti.
Çin, Singapur zirvesinde yer almasa da perde arkasında güçlü etkisini hissettiriyor.
'ÇİN VE KUZEY KORE, ABD İLE YAPILAN ANLAŞMAYI İLERLETMEK İÇİN ETRAFLI BİR STRATEJİ OLUŞTURMAK İSTİYOR'
AFP'ye konuşan Pekin merkezli uluslararası ilişkiler yorumcusu Hua Po "Nükleer silahlardan arındırılma konusunda Kuzey Kore ile ABD arasında farklılıklar olabilir çünkü ABD geri dönüşü olmayan ve doğrulanabilir bir nükleerden arınma istiyor. Bu Kim Jong-un için kabul etmesi zor bir şey olabilir. Bu nedenle hem Çin hem de Kuzey Kore iletişimi güçlendirmek ve ABD ile yapılan anlaşmayı ilerletmek için etraflı bir strateji geliştirmek istiyor" dedi.
PENTAGON VE GÜNEY KORE ORDUSU ORTAK TATBİKATLARIN DURDURULDUĞUNU AÇIKLADI
Uzmanlar bunun Çin'in etkisinin net bir işareti olduğunu belirtirken ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Güney Kore ordusu Trump'ın talimatının ardından planlanan ortak tatbikatları durdurduklarını duyurdu.
Güney Kore Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Güney Kore ve ABD, ağustosta yapılacak 'Özgürlük Koruyucusu' askeri tatbikatı bağlamında tüm planlanan aktiviteleri askıya almada anlaştı" dendi.
Pentagon Sözcüsü Dana White da yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump'ın bağlılıklarıyla uygun ve müttefikimiz Güney Kore ile uyum içinde ABD, ağustos ayındaki tüm savunma amaçlı savaş oyunu planlarını durdurmuştur" ifadesini kullandı.
White, Beyaz Saray ve Pentagon yetkililerinin bu hafta içinde bir araya gelerek ABD ile Güney Kore askeri tatbikatlarına ilişkin görüş alışverişinde bulunacağını da aktardı.