DÜNYA

Yunanistan ile Makedonya 'tarihi' isim anlaşmasına imza attı

Yunanistan ile Makedonya arasında çeyrek asrı aşkın süredir devam eden isim sorununun çözümüne yönelik tarihi anlaşma imzalandı. Ancak her iki ülkede de onay süreci henüz tamamlanmayan anlaşmaya milliyetçilerden çok sert muhalefet var.
Sitede oku

Makedonya hükümetinden Yunanistan'la isim değişikliği anlaşmasını onaylamayan Cumhurbaşkanı İvanov'a tepki
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ''Bu, halklarımız için cesur, tarihi ve gerekli bir adımdı'' açıklamasını yaptı.

Yunanistan-Makedonya dışişleri bakanları Nikos Kocyas ile Nikola Dimitrov, Makedonya'nın adının 'Kuzey Makedonya Cumhuriyeti' olarak değiştirilmesine dair anlaşmaya imza attı.

TÖRENE AB VE BM DE KATILDI

Yunan politikacı: Makedonya kararı ‘savaş anlaşması’
İki ülkenin sınırında bulunan Prespa Gölü kıyısındaki Psarades köyünde düzenlenen törene, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Makedonya Başbakanı Zoran Zaev'in yanısıra Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ve Birleşmiş Milletler (BM) Özel Temsilcisi Matthew Nimetz katıldı.

İKİ ÜLKE BAŞBAKANLARINDAN SAMİMİ POZLAR

Törende Zaev, kravat takmamasıyla tanınan ve yine kravatsız boy gösteren Çipras'a kırmızı kravat hediye ederek takıldı.

AB VE NATO'DA YUNAN VETOSU KALKACAK

Anlaşma uyarınca Makedonya'nın isminin 'Kuzey Makedonya Cumhuriyeti' anlamına gelen 'Republika Severna Makedonija' olarak değiştirilmesi karşılığında AB ve NATO üyeliklerine yönelik Yunanistan'ın vetosu kalkacak.

Ancak onay süreci henüz tamamlanmayan anlaşmaya her iki ülkede de milliyetçilerden çok sert muhalefet var.

ATİNA KARIŞTI

Yunanistan'da Makedonya diye bir bölge olmasından ötürü milliyetçilerde 'Büyük Makedonya' korkusu hakim.

Nitekim anlaşmayla Makedonya'ya çok fazla ödün vermekle suçlanan Çipras cumartesi günü parlamentoda güvensizlik oylamasını atlattı.

Atina'da milliyetçilerin dünden beri devam eden protestoları güvenlik güçleriyle çatışmaya dönüştü.

Makedonya'da ise Cumhurbaşkanı Gyorge (Corge) İvanov, anlaşmayı imzalamayı reddediyor. Cumhurbaşkanının veto yetkisi var ama süresiz değil.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için Makedonya'da parlamento onayı aldıktan sonra sonbaharda yapılacak referandumda da kabul edilmesi gerekiyor.

Yorum yaz