DÜNYA

ABD'den Suriye'ye uyarı: Güneybatı gerilimi azaltma bölgesine saldırmayın

Şam'a Suriye'nin güneybatısındaki gerilimi azaltma bölgesine saldırı düzenlememe uyarısı yapan ABD, Rusya'ya gerilimi azaltma bölgesinin korunması için Suriye hükümeti üzerindeki nüfuzunu kullanma çağrısı yaptı.
Sitede oku

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve İran arasındaki gerilimli süreç nedeniyle son günlerde sıkça gündeme gelen güneybatı gerilimi azaltma bölgesi konusunda Şam'a uyarı gönderdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Washington, Suriye hükümetinin geçen yıl Rusya, ABD ve Ürdün arasında mutabık kalınan ve kasım ayında Vietnam'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylanan güneybatı gerilimi azaltma bölgesinde operasyon düzenleyeceği haberlerinden endişe duyuyor" dendi.

Lavrov: Yabancı silahlı güçler, Suriye'nin güneyindeki gerilimi azaltma bölgesinden derhal çıkmalı
Suriye ordusunun bu bölgeye yönelik her türlü askeri eyleminin çatışmaların artmasına neden olabileceğini belirten ABD Dışişleri, "Suriye hükümetinin bu bölgede ihlallerde bulunması halinde Washington'un kararlı ve gerekli önlemleri alacağını bir kez daha teyit ederiz" ifadelerine yer verdi.

Bakanlık, gerilimi azaltma bölgesinin kurulmasını destekleyen Rusya, ABD ve Ürdün'ün anlaşmaların korunması için her türlü çabayı göstermesi gerektiğini de kaydederek, "Rusya, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olarak, Suriye hükümetinin saldırılarına son vermesi için diplomatik ve askeri nüfuzunu kullanma sorumluluğu taşıyor. Rusya'dan BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) 2254 sayılı kararı ve güneybatıdaki ateşkes anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesini talep ediyoruz" dedi.

Yorum yaz