DÜNYA

Makedonya hükümetinden Yunanistan'la isim değişikliği anlaşmasını onaylamayan Cumhurbaşkanı İvanov'a tepki

Makedonya hükümeti, Yunanistan'la ülkenin adının değiştirilmesi yönündeki anlaşmayı imzalamayı reddeden Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov'u ülkenin vatandaşlarına zarar vermekle suçladı. Hükümet bu adımın AB ve NATO'ya giriş süreçlerine katkısı olmadığını belirtti.
Sitede oku

Makedonya Cumhurbaşkanı, ‘yeni isim’ anlaşmasını imzalamayı reddetti
Makedonya Başkabanı Zoran Zayev, Yunan mevkidaşı Aleksis Çipras'la iki ülke arasında 25 yıldır var olan isim tartışmasına çözüm bulduklarını ve ülkenin adının Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olarak anılacağını söylemişti. Daha sonra ise İvanov, anlaşmanın hükümsüz olduğunu belirtmiş ve imzalamayı reddetmişti.

Bakanlar kurulundan İvanov'un kararıyla ilgili yapılan açıklamada ise İvanov'un sorumsuz davrandığı ve Makedonya ile yurttaşlara zarar veren kabul edilemez bir manipülasyonda bulunduğu belirtildi.

‘MAKEDONYA'YI DEĞİL, KENDİNİ İZOLE ETSİN'

Açıklamada "Bu adım Makedonya kimliğinin güçlenmesine aykırı bir adım. İvanov kararı desteklemeyerek Makedonya'nın AB ile NATO'ya üyeliğine hizmet etmiyor. Bu yurttaşlarımız ve ulusal çıkarlarımız için öncelik. İvanov'un ülkemizi izole edilmeye sürüklemek yerine kendisini siyasi arenadan izole etmesi en iyisi olacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Makedonya, bağımsızlığını ilan ettiği 1991'den beri güney komşusu Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO'ya üye olamıyor.

Yunan politikacı: Makedonya kararı ‘savaş anlaşması’
Makedonya'nın uluslararası tanınırlığı, ülkenin BM Genel Kurulu'nda oy birliğiyle BM üyeliğine kabul edildiği 1993 yılının nisan ayında kesinlik kazanmış ancak güney komşusu Yunanistan'ın itirazıyla geçici referans olarak 'Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya' (FYROM) adıyla üyeliğe kabul edilmişti.

Yorum yaz