DÜNYA

Türk Veteriner Hekimleri Birliği'nden uçurumdan atlayarak telef olan 500 koyuna ilişkin açıklama

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Van Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Lokman Aslan, Gürpınar ilçesinde 500 koyunun kayalıklardan düşüp telef olmasının sürü psikolojisi olduğunu söyledi. Aslan, "Koyunlar bir uçurumdan atladığında sürünün içerisinden bir koyun yorulup duruncaya kadar koyunlar aynı şeyi yapar" dedi.
Sitede oku

Çobanların otlatmaya çıkardığı 26 hanelik Yapraklı Mezrası sakinlerine ait sürünün önündeki koyunlardan biri, karşı yamaca geçmek için atladı. Arkadan gelen diğer koyunlar da peş peşe atlayınca kayalıklardan yuvarlanan yaklaşık 500 koyun telef oldu.

Van'da uçurumdan atlayan bir koyunu 500 koyun takip etti: Hepsi telef oldu
Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Van Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Prof. Dr. Lokman Aslan, hayvanların toplu ölümüyle ilgili yaptığı açıklamada, sürünün çoban, köpek ve koyunlardan oluştuğunu söyledi.

Aslan, "Koyunlar sürü psikolojisi ile yaşarlar. Bu psikoloji ile yaşadıkları için de içlerinde herhangi olumsuz etkene karşı bir koyun ne tarafa giderse, diğer koyunlarda o tarafa doğru gider. Buradaki en büyük sürü başı çobandır. Sürünün çobanla iletişim koptuğu için istedikleri yöne doğru giderler" dedi.

Aslan, "Koyunlar bir uçurumdan atladığında sürünün içerisinden bir koyun yorulup duruncaya kadar ya da tehlikeyi sezinceye kadar koyunlar aynı şeyi yapar. Bir koyun uçurumdan yuvarlandığı zaman eğer tekrar kalkıp geriye doğru gelirse diğer koyunlar da ileriye doğru gitmezler ve geriye doğru dönerler. Koyunlar çok ürkek hayvanlardır, herhangi bir tehlikeye karşı bir tarafa doğru ürkerek tepki verirler" diye konuştu.

Yorum yaz