Emekli Büyükelçi Loğoğlu: ABD-Kuzey Kore anlaşması somut ve inandırıcı değil

Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Seyr-i Sabah programına yaptığı değerlendirmede, ABD ve Kuzey Kore arasında imzalanan anlaşmanın somut ve inandırıcı ögeler barındırmadığını dile getirdi.
Sitede oku

 ABD ve Kuzey Kore arasında karşılıklı hakaretleşmeler ve suçlamaların ardından savaşa varabilecek gerginlik yaratılmasının ardından iki ülkenin bir araya gelmesi gündeme geldi. Önceki gün iki ülkenin en üst düzey temsilcileri  ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jon-un’un bir araya gelerek bir anlaşma imzalaması dünyada sürpriz olarak nitelendirildi. Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu, imzalanan anlaşmanın durumunu ve bundan sonra olabilecekleri Seyr-i Sabah programı için yorumladı. Loğoğlu, yapılan anlaşmayı takvimsiz ve işaretsiz bir yol haritasına benzetti:

'NATO, Kim-Trump zirvesinden memnuniyet duyuyor'
‘TRUMP’IN ANA MESELESİ NÜKLEER SİLAHLAR’

“Açık söylemek gerekirse ABD – Kuzey Kore buluşmasından çok etkilenmedim. Evet çok renkliydi, Trump habercilere beklediklerini verdi ama ben çok içerikli, çok güven verici ve inandırıcı bir anlaşma olarak görmüyorum yapılanı. Ortak açıklama somut içerikten yoksun. Genel bir ifade var. Ayrıntı yok. Genel tarihler var. Özellikle Kuzey Kore'nin nükleer programının sona erdirilmesi var. Yapılan açıklama takvimsiz ve işaretsiz bir yol haritasına benziyor.

Hakikaten nükleer bir ortamdan şimdilik uzaklaşmış görünüyor ülkeler. Ama zamanla sınırlı bir anlaşma olarak bakmamız lazım. Olayın bütününe bakınca kazançlı çıkan taraf Kuzey Kore. ABD, Güney Kore ile yapılan tatbikatların sona erdirileceğini açıkladı. Ayrıca Kuzey Kore nükleer arınma için geri dönülmez bir biçimde herhangi bir tarih dile getirmedi. Bütün sempatik görünüşüne rağmen dünyanın en sert, en acımasız diktatörlüğünün başında. Diktatörlük üstünde hiç durulmadığı görülüyor. Diktatörlük sorusu Trump'a soruldu. ‘Değindik ama esas meselemiz nükleer silahlar’ dedi Trump.

Rusya'dan Kim-Trump zirvesi açıklaması: Olumlu fakat şeytan ayrıntıda gizlidir
‘KUZEY KORE LİDERİ ANLAŞMADAN ÇEKİLEBİLİR’

Kuzey Kore liderine yapılan yaptırımlar kaldırılacak gibi görünüyor. En önemli ayrıntı 1940’lardan kalan savaş halinin devam ediyor olması. Bu konuda somut bir sonuç sağlanabilirdi. O da sağlanamadı. Anlaşmada ön hazırlık safhası olmuş. Ama bu zirve sonrasındaki buluşmaların alt yapısını hazırlayan bir zirve oldu. Trump bundan ne kazandı? Şov yaptı. ‘Kimsenin alınamaz dediği sonucu aldım’ dedi iç politikada. Dünyanın en sert diktatörlerinden biriyle el sıkışması ABD kamuoyunda nasıl karşılanacak bunu da göreceğiz. Trump'ın 10 gün sonra bu konuda ne yapacağını kestirmek mümkün değil. İran konusunda belirsizlikler var. Oysa Kuzey Kore lideriyle mutabakat daha çok belirsizliklerle dolu. ABD Kuzey Kore liderine neler söyledi bilmiyoruz. Kuzey Kore lideri ‘Trump istediğimi vermiyor’ diyerek anlaşmadan çekilebilir.

Trump ve Kim'den 'önemli ve kapsamlı anlaşma'ya imza
‘İÇİ BOŞ, BELİRSİZ BİR ZİRVE’

Ben zirveden önce de göklere çıkarılan bir imaj çalışması yapılan zirve için aynı şeyleri söylemiştim: İçi boş, belirsiz. Ne yapacağı öngörülemeyen liderlerden bahsettiğimiz için ne olacağı belli olmaz. Türkiye anlaşmanın yararlı olacağı temennisini belirtti. Çin bu anlaşmadan en fazla yararlanacak ülke. Çünkü bu ülkenin yükü hep Çin üstündeydi. Bu iki ülke arasındaki ilişkiler süratle değişecek. Uzakdoğu'da bir hafifleme, ferahlama var. Ama esas daralma Ortadoğu'da ABD — İran arasındaki ilişkilerde görülecek. Toplumun buna hazır olması gerekiyor.”

Yorum yaz