DÜNYA

Milli Savunma Bakanı Canikli: Kandil için bir sonraki aşamaya geçiyoruz, Kuzey Irak'ta kalacağız

Kandil harekatının 1 yıl önceden planlandığını söyleyen Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, "Üs bölgelerindeki tahkimatlar belli bir aşamaya geldi, şimdi bir sonraki sürece geçiyoruz. Şimdiki hedefimiz daha farklı, terörü tamamen ortadan kaldırana kadar Kuzey Irak'ta kalacağız" dedi.
Sitede oku

Milli Savunma Bakanı Canikli, Türk Silahlı Kuvvetleri'nce Kandil olmak üzere Irak'ın kuzeyindeki hedeflere düzenlenen hava harekatını değerlendirdi.

Kılıçdaroğlu: Sorun Kandil'i almak değil sorun terörü çözmek
Canikli, bedelli askerlik konusunda, "Cumhurbaşkanımız, başkomutanımız son noktayı koydu. Seçim sonrasında konuşulacak, gündeme gelecek, bunu söyleyebiliriz" dedi.

Canikli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nın "Seçim zamanı operasyon yapalım, oyumuz artsın diyorlar" değerlendirmesiyle ilgili, "Kuzey Irak'tan teröristler devamlı saldırıyor. Sayın Kılıçdaroğlu'nun çıkıp bunu itibarsızlaştırmaya, aslında teröristleri korumaya yönelik bir çaba içerisine girdiğini görüyoruz bir kez daha. Çok üzüntü verici bir hadise" ifadesini kullandı.

'CUMHURBAŞKANIMIZIN TALİMATI İLE OPERASYONA BAŞLAMIŞTIK'

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda soruları yanıtlayan Canikli'nin açıklamaları şöyle:

Genelkurmay Başkanı Akar'dan Kandil açıklaması: Dönüş yok
(Kandil'e yönelik harekat) Cumhurbaşkanımızın talimatı ile orada terörü söküp atana kadar ve kalacak şekilde üs bölgeleri oluşturmak suretiyle bu operasyona başlamıştık. Neredeyse bir yıla yakın bir süre önce planlama aşamaları başlamıştı. Teröristler temizlenene kadar devam edecek. Kuzey Irak'ta bu kez kalıcı olacağız. Tabii bu amaç ne kadar sürede gerçekleştirilir bunu göreceğiz. Hedef gerçekleştirilmeden de TSK oradan dönmeyecek.
  • Bu bölgede üs bölgeleri oluşturuldu. Bu ilk defa yapıldı. Üs bölgeleri oluşturulmadan daha ileri noktalara bir seferlik uzun harekatlar yapmak teknik açıdan sıkıntılı. O üs bölgeleri daha sonraki aşamalar için bir atlama yeri olacak, geçiş noktası olacak.
  • Güvenlik gerekçeleriyle ve hiçbir şekilde başka bir ülkenin toprak bütünlüğüne halel gelmeyecek şekilde ve geçici olarak, ama bu geçicilik bütün teröristler o bölgeden temizlenene ve o bölgeden bir tehdit olmaktan çıkana kadar devam edecek. Geçici operasyon yapıp dönmek değil.
  • 'SEÇİM SÜRECİYLE HİÇBİR ALAKASI YOK'

    FT: Erdoğan'ın Kandil'e operasyon söylemi seçim taktiği olarak görülüyor
    Teröristin olduğu her yer, buna Kandil de dahil. Nerede varsa tamamen ortadan kalkana kadar bu operasyon gerçekleştirilecek. Bu operasyon çok daha önce başladı, planlamaları çok daha önce başladı. Seçim süreciyle de hiçbir alakası yok.
  • Yılbaşından bugüne kadar 500'den fazla terörist Kuzey Irak'ta etkisiz hale getirildi. Görev tamamlanana kadar Türk Silahlı Kuvvetleri bütün hatlarıyla orada olmaya, kalmaya devam edecek.
  • 'İRAN'A BİRLİKTE OPERASYON ÖNERDİK'

    • İran ile görüşmelerimiz devam ediyor. Operasyonu birlikte yapalım önerimiz oldu. Birlikte yapabilecek noktaya gelmedik ama İran'ın desteği söz konusu. Kandil de dahil oradaki bütün terörist unsurlara yönelik yapılacak harekatta, İran'ın gerekli desteği vermesi noktasında çok açık bir şekilde konuya sıcak yaklaştıklarını ifade ettiler her ortamda. Etrafımızdaki komşu ülkelerin İran dahil olmak üzere bu operasyonlara itirazları yok.

      'SON OPERASYON DİĞERLERİNDEN FARKLI'

      TSK: Kandil'de 14 PKK hedefi vuruldu
      Son operasyon diğerlerinden farklı. Bir defa oradan çok ciddi olarak ülkemize bir saldırı gerçekleştiriliyor. Çok ciddi sızmalar söz konusu. Son derece dağlık bir arazi. Terörün, teröristlerin de kolayca hareket etmelerine imkan sağlayan bir yol, arazi şartları söz konusu.
    • Görev tamamlanana kadar Türk Silahlı Kuvvetleri bütün hatlarıyla orada olmaya, kalmaya devam edecek.
    • 'ABD İKNA OLMASAYDI MUTABAKAT SAĞLANMAMIŞ OLURDU'

      Yıldırım'dan Menbiç açıklaması: Ümit ediyorum bu yol haritası kazasız belasız işler
      (ABD ile Menbiç'e ilişkin mutabakat) Bizim baştan beri düşüncemiz şu, Suriye iç savaşı başlamadan önceki demografik yapıya uygun ve onu yansıtacak şekilde yerel yönetimler oluşturulacak. Yerel yönetimde yer alacaklar da yine Amerika ve Türkiye tarafından birlikte belirlenecek. Sayın Mattis'le görüşmemizdeki 'Hiçbir şekilde oyalama olmayacağı' ifadesi son derece önemlidir, bizim açımızdan. Bu ifadeyi çok açık ve net bir şekilde kullanmıştır.
    • YPG/PYD'nin PKK'nın bir parçası olduğu, onlar tarafından kumanda edildiği, aynı terörist havuzunu kullandıkları konusunda ikna olmuş durumdalar. İkna olmamış olsalardı bu mutabakat sağlanmamış olurdu.
    • Burada PYD/YPG'yi, terör uzantılarını, terör yapılanmasını ABD ile mutabakata vararak çıkartmayı, Suriye'nin tamamında da terör örgütlerinin birlikte temizlenmesinin önünü açacak bir proje olarak görüyoruz.
    •  

        Yorum yaz