DÜNYA

Trump, G7 zirvesi sonrası müttefiklere, AB'ye ve Trudeau'ya öfkeli

ABD Başkanı Donald Trump, hafta sonunda biten G7 zirvesinin ardından, bugün NATO müttefikleri, Avrupa Birliği (AB) ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'ya yönelik öfkeli mesajlar attı. Zirvenin sonuç bildirgesinden çekileceğini bildiren Trump, Trudeau'nun açıklamaları için 'dürüstlükten uzak ve zayıf' ifadelerini kullandı.
Sitede oku

Merkel ve Trump'ın G7 zirvesindeki fotoğrafı sosyal ağları salladı: 'Bin kelimeye bedel'
Zirveden erken ayrılan Trump'ın ortak bildiriyi imzalamayacağını duyurması, ABD ile en yakın müttefikleri arasındaki ticaret savaşı konusunda kırılgan da olsa bir görüş birliği beklentisini tamamen yıktı.

Trump cumartesi günü Trudeau'nun ABD'nin alüminyum ve çeliğe getirdiği ek gümrük vergilerini 'küçük düşürücü' olarak tanımlaması sonrası karşı yaptırımların duyurusunu yapmış ve ABD Temsilciler Meclisi'nden  G7 zirvesinin sonuç bildirgesini tanımamasını istemişti. 

'KARŞILIKLI OLMAYACAKSA ADİL TİCARETE BUNDAN SONRA APTAL TİCARET DEMEK GEREKECEK'

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yarın yapacağı zirve görüşmesi için Singapur'a hareket eden Trump attığı bir Twitter mesajında, "Eğer karşılıklı olmayacaksa, adil ticarete bundan sonra aptal ticaret demek gerekecek" dedi.

Trump mesajını "Kanada'ya göre onlar ABD ile ticaretten yaklaşık 100 milyar dolar elde etti. (Sanırım bunla övünüyorlardı ve yakalandılar) Asgari miktar 17 milyar dolar.  Süt ürünlerinde bizden alınan vergi yüzde 270. Sonra bunu yüksek sesle söyleyince Justin (Trudeau) inciniyor!" dedi.

TRUMP'DAN TRUDEAU'YA: DÜRÜSTLÜKTEN UZAK

Quebec'te yapılan G7 zirvesinin ev sahibi Trudeau'yu da eleştiren Trump " Kanada Başbakanı Trudeau G7 toplantılarında önce kibar ve sessizdi. Ancak ben ayrılınca basın toplantısında 'ABD'nin gümrük vergileri küçük düşürücü' ve 'itilip kakılmayacağız' dedi. Çok zayıfça ve dürüstlükten uzak Bizim gümrük vergilerimiz onların süt ürünlerindeki yüzde 270'lik gümrük vergisine bir yanıttı" ifadelerini kullandı.

'AB, ORDU İÇİN DAHA FAZLA ÖDEME YAPMALI'

Trump'ın danışmanından Trudeau'ya: Cehennemde özel yeri var
​Trump sözlerini şöyle sürdürdü: "Neden ben ABD Başkanı olarak, bizim çiftçimiz, işçimiz ve vergi verenimiz büyük ve adil olmayan bedeller öderken, diğer ülkelerin on yıllarca sürdürdüğü aşırı düzeydeki ticaret fazlasını sürdürmesine izin vereyim? ABD halkı için hiç adil değil. 800 milyar dolarlık ticaret fazlası…Buna ek olarak ABD, bizi ticarette kazıklayan aynı ülkeleri koruyan NATO harcamalarının tamamına yakınını ödüyor. (NATO harcamalarının sadece bir kısmını ödüyorlar ve gülüyorlar) Avrupa Birliği'nin 151 milyar dolarlık ticaret ticaret fazlası ve AB ordu için daha fazla ödeme yapmalı."

'AVRUPA'YI KORUYORUZ ARDINDAN TİCARETTE ADİL OLMAYAN ŞEKİLDE KAZIKLANIYORUZ. DEĞİŞİM GELİYOR'

Mesajlarında " Almanya NATO'ya gayri safi milli hasılasının yüzde 1'ini yavaşça öderken, biz çok daha fazla olan gayri safi yurtiçi hasılamıızın yüzde 4'ünü ödüyoruz. Kimse bunun mantıklı olduğu düşünüyor mu? Avrupa'yı büyük ekonomik kayıplarda koruyoruz, ki bu iyi bir şey, ancak ardından ticarette adil olmayan şekilde kazıklanıyoruz. Değişim geliyor" diyen Trump "Üzgünüm, dost ya da düşmanlarımızın artık bizden ticaret konusunda faydalanmasına izin veremeyiz. Önce ABD'li işçiye önem vermeliyiz" ifadelerini kullandı.

​ZİRVEDE NE OLMUŞTU?

G7 liderlerinden ortak bildiri
Zirvenin kapanışını düzenlediği basın toplantısı ile duyuran ve aynı zamanda G7 Dönem Başkanı da olan Kanada Başbakanı Trudeau, Kanada heyetinin son dakika lobicilik çabaları sonrası, tüm liderlerin ortak bir zirve tebliğini kabul ettiklerini söylemişti.

G7 ortak bildirgesinde ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, İtalya, Almanya ve Japonya liderlerinin 'özgür, adil ve karşılıklı çıkara dayalı bir ticaret ve korumacılıkla mücadele' için duyulan ihtiyaç konusunda görüş birliğinde oldukları belirtilmişti.

ABD'nin ticaret konusunda cezalandırıcı önlemelerden yana tavrını değiştirmemiş olmasına rağmen bildirgede, "Gümrük vergileri engellerini, gümrük vergisi dışı engelleri ve sübvansiyonları azaltmaya çaba gösteriyoruz" denilmişti.

Trump'ın ticaret ortaklarına karşı sert çıkışları ve Kuzey Kore'nin nükleer sorununu çözmesinin, Kasım ayında yapılacak kısmi Kongre seçimlerinde seçmenleri etkileyip etkilemeyeceği belli değil.

Kuzey Kore gibi dış politika sorunları genellikle Amerikan seçimlerinde önemli rol oynamıyor. Trump'ın bugünkü mesajlarıyla NATO müttefiklerine, AB'ye ve Kanada'ya karşı şaşırtıcı sertlikteki saldırıları 'Önce ABD' gündemini destekleyen seçmeni memnun etmeye yönelik olduğu düşünülüyor.

Yorum yaz