DÜNYA

Suriyeli Kürtler, Şam'ın müzakere teklifini kabul etti

Suriye'de YPG'nin ana gövdesini oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) siyasi kanadı olarak bilinen Demokratik Suriye Meclisi (DSM), Beşar Esad yönetiminin diyalog teklifini kabul ettiğini duyurdu.
Sitede oku

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 31 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyini kontrol eden Kürt güçlere diyalog çağrısında bulunmuştu.

Esad, "Eğer müzakereler sonuç vermezse bu bölgeleri güç kullanarak özgürleştireceğiz" demişti.

Demokratik Suriye Meclisi (DSM) tarafından yapılan açıklamada, "Suriye'de tarafların artık askeri bir yöntemin ve ara bulucu güçler eliyle yapılan pazarlıkların çözüm olmayacağını anladığı" belirtildi.

YENİ ANAYASA ÇAĞRISI

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, DSM'nin açıklamasında yeni bir anayasa çağrısı da yapıldı:

"Suriye hükümeti görüşme kapılarını açma açıklamasını yapınca, biz tereddütsüzce bu yaklaşımı kabul ettik. Yeni bir imkanın sağlanması, Suriye'de akan kanın durdurulması, huzur ortamının sağlanması ve yeniden inşa çalışmalarının başlaması için Suriye hükümetinin Suriye'de taraflar arasında gerçekleşmesi öngörülen görüşmeler hakkındaki açıklamalarını olumlu bulduk.

‘Esad yönetimi YPG'yi yıpratma, ABD'yi de ülkesinden çekilmeye zorlama taktiğine başvuracak'
Halkın tüm temsilcilerinin bir araya gelmesi, tek taraflı ve imha siyasetinin son bulması için anlaşma yoluna girilmesinden umutluyuz. Demokratik bir Suriye ve tüm kesimlerin eşitçe temsil edildiği bir anayasanın oluşması için tüm tarafların ortaklaşması gerçekleşmeden Suriye'de çözümün mümkün olmayacağını belirtmek isteriz."

SDG, bölgede ABD tarafından destekleniyor ve Haseke, Kobani ve Menbiç gibi bölgelerde ABD'nin özel harekat birlikleri bulunuyor. Esad yönetimi ile Suriyeli Kürtlerin temsilcileri arasındaki müzakerelerde ise, ABD'li güçlerin bölgedeki geleceğinin önemli bir müzakere maddesi olacağı düşünülüyor.

Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.

Yorum yaz