DÜNYA

Putin: Şam, Moskova, Ankara ve Tahran'ın işbirliği, Suriye'de terörle mücadelede önemli başarılara yol açtı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova, Şam, Ankara ve Tahran'ın ortak çalışmalarının Suriye'de terörle mücadelede önemli başarılara ve terörist faaliyetleri ortadan kaldırmaya yol açtığını söyledi.
Sitede oku

Putin: Gerekirse Rus güçleri Suriye'den hızlıca ayrılabilir
Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinin gerçekleştiği Çin'de verilen basın toplantısında konuşan Putin, "Suriye'de terörle mücadele ciddi sonuçlar elde edildi. Rusya, Suriye hükümeti, İran, Türkiye ve Kazakistan'ın da aralarında bulunduğu partnerlerimiz sayesinde ülkedeki terör faaliyetleri önemli oranda yok edildi" dedi.

Putin, ülkede siyasi yolla çözümün önünün açıldığını belirterek, "Bugün Suriye hükümeti, ülke nüfusunun yüzde 90'ının yaşadığı bir bölgeyi kontrol ediyor" ifadesini kullandı.

'ŞAM, SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRİYOR, SIRA MUHALİFLERDE'

Putin: Yabancı ülkelerin silahlı güçleri Suriye’den çıkarılmalı
Putin, Suriye'de siyasi çözüm için Şam'ın sorumluluklarını yerine getirip siyasi diyaloğa yönelik çaba gösterdiğini ve sıranın muhaliflerde olduğunu ifade etti.

Soçi'de ocak ayında gerçekleştirilen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nde varılan anlaşmalardan bahsettiğini vurgulayan Putin, Şam'ın BM'ye yeni Suriye anayasasını yazacak Anayasa Komisyonu adaylarının listesini gönderdiğini kaydetti.

Putin, Şam'ın adaylara teklifler de gönderdiğini ekledi.

'TERÖRLE MÜCADELE ŞİÖ'NÜN ÖNCELİĞİ'

Putin, terör ve aşırıcılığın temel nedenlerini açıkladı
Putin ayrıca, "Terörle mücadele ŞİÖ'deki işbirliğinin önceliği olduğunu vurgulamak istiyorum. Terörle, ayrımcılık ve aşırıcılıkla mücadeleye yönelik bugün kabul edilen program da önümüzdeki 3 yıl içinde bu anlamda işbirliğine yönelik ölçütleri, terörle mücadele tatbikatlarını ve bu alanda bilgi paylaşımını kapsıyor" ifadelerini kullandı.

Putin, Afganistan'daki terörle mücadele konusuna da dikkat verilmesi gerektiğini belirterek "Afganistan'dan gelen terör tehdidiyle mücadele edilmesi, uyuşturucu üretimi ve sevkiyatının durdurulması, ülkeye ateşkes, ekonomik anlamda yeniden canlanma ve istikrar konularında yardım edilmeli" dedi.

Yorum yaz